Слагат скоростни асансьори в 13-етажна болница

Болницата в Шумен ще се сдобие с външни високоскоростни асансьори, за да бъде решен проблема на персонал и пациенти.

Външни високоскоростни асансьори ще бъдат изградени в болницата в Шумен, която е на 13 етажа и сега се обслужва от подемници, планирани за двойно по-малка височина. 350 000 лв. ще получи здравното заведение от държавния бюджет тази година за неотложното подобрение. Това е обещал министър Петър Москов при посещението си в навечерието на празника на медиците.

Планирано е новите 4 асансьора да бъдат във външна кула, която ще се изгради на южната стена на болницата. Два от подемниците ще бъдат пътнически, като единия от тях ще бъде стъклен панорамен, уточни управителят д-р Атанас Атанасов. Два ще бъдат товарните с достатъчно площ за качване на носилки.

Сега съществуващите асансьори в сградата са истинско изпитание за пациенти и персонал. Товарните са с тесни врати и санитари трудно качват болните. За другите два пътнически асансьора има истинско стълпотворение от чакащи.

Проблемът е бил заложен още през 70-те години, когато сградата е била планирана за 6 етажа. След това височината се удвоява, но броят на асансьорите остава същия, каза д-р Атанасов. Тази година приоритетния проблем, който е заложен в капиталовата програма, може да бъде решен. Вече е факт сливането на болниците в Шумен и съседния град Нови пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони