Красен Кралев поведе велошествие с над 1000 пловдивчани

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заедно с двукратния олимпийски шампион по кану-каяк Николай Бухалов и кметът на Пловдив Иван Тотев поведоха велошествие от над 1000 колоездачи от всички възрасти по улиците на града под тепетата в неделя, когато бе официално открит велосезонът у нас.

"Аз самият въртя педалите на колелото 2 пъти седмично, като това е част от тренировъчната ми програма. Важно е да покажем с личен пример на младите хора, че спортът е изключително полезен. Винаги съм адмирирал родители, които стимулират децата си към физическа активност", коментира министър Кралев, който за първи път се включи в инициативата под наслов "Аз карам велосипед, последвай ме", чиято цел е насърчаване на колоезденето в градска среда и популяризиране на здравословния начин на живот и придвижване.

Нейното начало бе поставено през 2014 г. от компанията "Макс Европа" ЕООД, един от най-големите производители на велосипеди на Стария континент, а тазгодишното трето издание включваше 2 паралелни велошествия - в Пловдив и София. В сравнение с 2015 г. сега броят на участниците в града под тепетата, получили специална фланелка и стикер с номер за участие в томболата с големи награди, бе поне 5 пъти по-голям.

Според кмета Иван Тотев целта е след пет години велосипедистите в Пловдив да се увеличат десетократно. За тяхното удобство и сигурност вече са изградени 48 км велоалеи, а до края на 2016 г. веломрежата в Пловдив ще бъде разширена с поне още 12-15 км. с пари от общинския бюджет в момента вече се изграждат нови велоалеи по бул. "Васил Априлов", новата улица през парк "Лаута" "Проф. Цветан Лазаров". До месец-два ще започне строителството им и по бул. "Руски" и "Северен", а след това идва ред и на нови велоалеи по бул. "Коматевско шосе" и "Свобода". "С велоалеите на практика строим нова кръвоносна система на града ни", твърди кметът на Пловдив Иван Тотев.

Красен Кралев можеше да си тръгне с чисто нов велокомпютър от Пловдив, след като кметът на града под тепетата Иван Тотев изтегли точно неговия номер 0111 по време на томболата с големи награди след края на велошествието, чийто финал бе зад Кулата на гребния канал. Бившият лекоатлет обаче любезно отказа да се възползва от късмета си и наградата му отиде в следващия изтеглен от градоначалника Тотев участник във велоколоната.

Според организаторите техният брой е бил близо 2000 - мнозина се се присъединили впоследствие към шествието, потеглило по бул. "Марица-юг" в посока гребния канал, тъй като колоната е тръгнала малко по-рано от уречения начален час в 11.00.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена