Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Американец ухапа полицейско куче

Румен Радев: Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

Двама сноубордисти са били спасени от екипи на ПСС през изминалото денонощие Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец

Един загинал и двама пострадали при катастрофа в Нова Загора

1901 контрабандни парфюма задържаха на „Лесово“

Дрогиран шофьор оказал съпротива при полицейска проверка Водачът опитал да скрие амфетамин, като го лапнал

Задържаха 4000 литра нелегален алкохол в Митница Пловдив

ЧАСТ III: Смъртоносен газ пробива при градеж на тунела „Крупник – Кресна“

Обобщена геоложка карта с местата на взетите проби за установяване на естествена радиоактивност.

В поредица материали „Труд” запознава читателите си с опасностите от безумната идея на еколозите от коалицията „За да остане природа в България” – изграждане на 15,4-километров тунел през Кресненското дефиле като част от Лот 3,2 на АМ „Струма”. Аргументите на природозащитниците са, че само мегасъоръжението ще гарантира опазването на биоразнообразието в местността, която попада в „Натура 2000”. Вече дълги години зелените са слепи и глухи за стотици факти, представени от строителни експерти и учени от БАН срещу проекта. Заключенията в десетки писмени становища и доклади по темата са, че тунелът опасен за околната среда, за работниците, които ще изграждат тунела, и за местните хора. Миналата година правителството се вслуша в експертните мнения и прие алтернативен проект за преминаването на АМ „Струма” през дефилето. Вариантът включва надземен път с къси тунели и естакади. Но не се хареса на природозащитниците. В тази трета и последна част от поредицата на читателите ще бъдат представени експертни оценки и становища, с които редакцията разполага. Те са категорични – има и опасност от радиация.

Естествена завишена радиоактивност и изтичане на газ радон – това са още от големите рискове при строеж на „Дълъг тунел“ през Кресненското дефиле – такива са заключенията на българските учени и строителни експерти, като редакцията на „Труд“ разполага с документацията.

Въпреки че този риск би застрашил живота на строителите, от неправителствените организации от коалицията „За да остане природа в България“ продължават да настояват за реализиране на проекта, на стойност 1,2 милиарда евро.

Зелените с всички сили опитват да извият ръцете на държавата, която миналата година избра в пъти по-евтиния вариант в участъка „Крупник – Кресна“, който включва надземен път с къси тунели и естакади.

Предупрежденията

„По отношение на изпълнението на участък от АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле, трябва да се отбележи, че едно бъдещо мащабно строителство би довело до редица опасности от страна на прояви на естествена радиоактивност. Тя ще е предизвикана от пресичането на уранови натрупи и проявления на газ радон, особено при контакта с тектонските зони“, пише в становището си доцент Илия Божков.

Други академични данни, събирани през годините в района, показват, че нивото на естественото гама-лъчение на скалните маси под земята надвишава естествените фонови нива. За радиоактивност пише и в доклад, озаглавен „Анализ и оценка на естествените радиоактивни елементи на терена на АМ „Струма“ Лот 3,2“, изготвен от експертите от „Бондис“ ООД.

„Активните разломи при Крупник и гара „Яворов“ отдавна са проучвани за наличие на радиоактивни елементи. Известно е, че активните разломи или техните сегменти излъчват на повърхността радон. Той идва от големи дълбочини. Тъй като е инертен газ, радонът е много подвижен и може да мигрира през пукнатинните системи и да се натрупва до високи концентрации (…) Високите концентрации на радон в околната среда се смятат за много вредни и предизвикващи рак на белия дроб“, пише в анализа.

Изниква въпросът какво ще се случи, ако този газ започне да се натрупва в тунела още по време на строителството му? Опасен ли ще е за работниците, а след като съоръжението бъде готово – за поддържащия персонал?

В района, където ще преминава мегасъоръжението, непрекъснато се извършват замервания за радон. Стойностите се отчитат в приземието на сеизмичната станция при село Крупник, която е построена върху едноименния разлом. В доклада на „Бонсис“ ЕООД пише, че стойностите на радон се измерват в Бекерел (Bq) на кубически метър. В закрити помещенията нивата не трябва да са повече от между 400 и 1000 Bq на куб. метър.

В самата станция се отчитат стойности до 50 000 Bq на куб. метър – всеки сам може да сметне колко пъти е завишението.

Заключението на експертите е, че повишената концентрация на радон е един от основните негативни фактори за строеж на „Дълъг тунел“ през дефилето.

Изводът накратко е, че такова огромно закрито пространство, каквото ще бъде 15,4-километровото съоръжение, крие огромна опасност от натрупване на радон. Газът е известен още с името „тих убиец“ заради пораженията, които нанася на белите дробове, както и причиняването на ракови образувания в тях.

Зелените сто на сто са запознати с всички експертни становища, на които „Труд“ се позова в поредицата. Но еколозите не чуват и настояват за мегатунела. На въпроса „Защо“ има много отговори, но всички водят към факта, че зелените всъщност не пазят природата, а преследват собствени финансови интереси.

Доскоро имаше и ураново находище

В продължение на дълги години, в района на Кресненското дефиле съществуваше урановото находище „Крупник 70“, което бе закрито от властите.

Експертите са категорични, че именно находището е свързано с придвижването на радиоактивни елементи през разломните пукнатини.

Като цяло дефилето е едно от местата в България, които са най-богати на радиоактивни елементи. Уран има в гранитите под Кресна, което увеличава естественото гама-лъчение и го прави потенциално опасно.

Според специалистите появата на радиоактивни натрупвания при строежа на „Дълъг тунел“ са неизбежни.

Тунелът „Кресна“ – афера за милиони на псевдоеколози

ЧАСТ II: Дългият тунел „Крупник – Кресна” цепи активен разлом

*Вестник „Труд“ ще продължи да следи темата с проекта „Дългът тунел“. Очаквайте още материали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.