на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

ЧАСТ III: Смъртоносен газ пробива при градеж на тунела „Крупник – Кресна“

Обобщена геоложка карта с местата на взетите проби за установяване на естествена радиоактивност.

В поредица материали „Труд” запознава читателите си с опасностите от безумната идея на еколозите от коалицията „За да остане природа в България” – изграждане на 15,4-километров тунел през Кресненското дефиле като част от Лот 3,2 на АМ „Струма”. Аргументите на природозащитниците са, че само мегасъоръжението ще гарантира опазването на биоразнообразието в местността, която попада в „Натура 2000”. Вече дълги години зелените са слепи и глухи за стотици факти, представени от строителни експерти и учени от БАН срещу проекта. Заключенията в десетки писмени становища и доклади по темата са, че тунелът опасен за околната среда, за работниците, които ще изграждат тунела, и за местните хора. Миналата година правителството се вслуша в експертните мнения и прие алтернативен проект за преминаването на АМ „Струма” през дефилето. Вариантът включва надземен път с къси тунели и естакади. Но не се хареса на природозащитниците. В тази трета и последна част от поредицата на читателите ще бъдат представени експертни оценки и становища, с които редакцията разполага. Те са категорични – има и опасност от радиация.

Естествена завишена радиоактивност и изтичане на газ радон – това са още от големите рискове при строеж на „Дълъг тунел“ през Кресненското дефиле – такива са заключенията на българските учени и строителни експерти, като редакцията на „Труд“ разполага с документацията.

Въпреки че този риск би застрашил живота на строителите, от неправителствените организации от коалицията „За да остане природа в България“ продължават да настояват за реализиране на проекта, на стойност 1,2 милиарда евро.

Зелените с всички сили опитват да извият ръцете на държавата, която миналата година избра в пъти по-евтиния вариант в участъка „Крупник – Кресна“, който включва надземен път с къси тунели и естакади.

Предупрежденията

„По отношение на изпълнението на участък от АМ „Струма“ в района на Кресненското дефиле, трябва да се отбележи, че едно бъдещо мащабно строителство би довело до редица опасности от страна на прояви на естествена радиоактивност. Тя ще е предизвикана от пресичането на уранови натрупи и проявления на газ радон, особено при контакта с тектонските зони“, пише в становището си доцент Илия Божков.

Други академични данни, събирани през годините в района, показват, че нивото на естественото гама-лъчение на скалните маси под земята надвишава естествените фонови нива. За радиоактивност пише и в доклад, озаглавен „Анализ и оценка на естествените радиоактивни елементи на терена на АМ „Струма“ Лот 3,2“, изготвен от експертите от „Бондис“ ООД.

„Активните разломи при Крупник и гара „Яворов“ отдавна са проучвани за наличие на радиоактивни елементи. Известно е, че активните разломи или техните сегменти излъчват на повърхността радон. Той идва от големи дълбочини. Тъй като е инертен газ, радонът е много подвижен и може да мигрира през пукнатинните системи и да се натрупва до високи концентрации (…) Високите концентрации на радон в околната среда се смятат за много вредни и предизвикващи рак на белия дроб“, пише в анализа.

Изниква въпросът какво ще се случи, ако този газ започне да се натрупва в тунела още по време на строителството му? Опасен ли ще е за работниците, а след като съоръжението бъде готово – за поддържащия персонал?

В района, където ще преминава мегасъоръжението, непрекъснато се извършват замервания за радон. Стойностите се отчитат в приземието на сеизмичната станция при село Крупник, която е построена върху едноименния разлом. В доклада на „Бонсис“ ЕООД пише, че стойностите на радон се измерват в Бекерел (Bq) на кубически метър. В закрити помещенията нивата не трябва да са повече от между 400 и 1000 Bq на куб. метър.

В самата станция се отчитат стойности до 50 000 Bq на куб. метър – всеки сам може да сметне колко пъти е завишението.

Заключението на експертите е, че повишената концентрация на радон е един от основните негативни фактори за строеж на „Дълъг тунел“ през дефилето.

Изводът накратко е, че такова огромно закрито пространство, каквото ще бъде 15,4-километровото съоръжение, крие огромна опасност от натрупване на радон. Газът е известен още с името „тих убиец“ заради пораженията, които нанася на белите дробове, както и причиняването на ракови образувания в тях.

Зелените сто на сто са запознати с всички експертни становища, на които „Труд“ се позова в поредицата. Но еколозите не чуват и настояват за мегатунела. На въпроса „Защо“ има много отговори, но всички водят към факта, че зелените всъщност не пазят природата, а преследват собствени финансови интереси.

Доскоро имаше и ураново находище

В продължение на дълги години, в района на Кресненското дефиле съществуваше урановото находище „Крупник 70“, което бе закрито от властите.

Експертите са категорични, че именно находището е свързано с придвижването на радиоактивни елементи през разломните пукнатини.

Като цяло дефилето е едно от местата в България, които са най-богати на радиоактивни елементи. Уран има в гранитите под Кресна, което увеличава естественото гама-лъчение и го прави потенциално опасно.

Според специалистите появата на радиоактивни натрупвания при строежа на „Дълъг тунел“ са неизбежни.

Тунелът “Кресна” – афера за милиони на псевдоеколози

ЧАСТ II: Дългият тунел „Крупник – Кресна” цепи активен разлом

*Вестник „Труд“ ще продължи да следи темата с проекта „Дългът тунел“. Очаквайте още материали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.