Слаб интерес към електронните карти в Пловдив. В Центъра за управление на трафика разкриха "горещ телефон" за сигнали

Интересът към новите електронни карти за пътуване в масовия градски транспорт в Пловдив все още е изключително слаб и дори почти нулев. Това призна в понеделник ресорният за транспорта зам.-кмет Златин Велев, който изпълнява функциите на градоначалник, докато Иван Тотев е в отпуск.

На ден се продават едва 2-3 карти, въпреки че работят цели 6 пункта в шестте районни кметства. Общината е закупила 400 карти за нуждите на свои служители, а още 40 са взели от дирекция "Социално подпомагане".

"Засега интересът към тези карти е слаб, но с регулирането на системата за електронно таксуване очаквам, че той ще се увеличи", коментира Златин Велев.

Според него е нужно време на шофьорите да се обучат и да им стане навик чекирането, което трябва да правят не само сутрин, но и преди тръгване от всяка последна спирка по линията.

Въпреки това 2/3 от автобусния парк на частните превозвачи се е чекирал коректно в края на миналата седмица, през която още 6 нови автобуса с екоклас Евро 6 вече обслужват пловдивчани.

Центърът за управление на трафика вече работи на пълен обхват от 6.30 до 22.30 часа от понеделник до петък и от 8.30 до 17 часа в почивни дни, а в него дори е разкрит "горещ телефон". На номер 032/622-707 се приемат сигнали за задръствания, не работещи светофари, липсващи пътни знаци и мантинели и всякакви нередности, свързани с трафика.

50 кръстовища са оборудвани с "умни светофари", които директно подават информация в Центъра за управление на трафика, но останалите 38 кръстовища в Пловдив се следят чрез обход и затова е важно гражданите да подават сигнали, прикани зам.-кметът Велев.

През първите 2 месеца на 2016 г. ПТП-тата в Пловдив са били с 30% по-малко в сравнение с януари и февруари 2015 г. с 30%, но със затопляне на времето през последните дни се забелязва опасна тенденция на увеличен брой на верижните катастрофи, и то пред пешеходните пътеки или кръстовища със светофарни уредби.

"Засега няма да слагаме ограничения от 30 км/ч, както е в някои други градове, но може да сложим "легнали полицаи" на пешеходните пътеки на някои от най-опасните булеварди и кръстовища по тях", допълни Златин Велев.

Първи в черната класация през 2015 г. е булевард "Никола Вапцаров" в район "Южен" с общо 26 катастрофи на кръстовищата с ул. "Димитър Талев" и "Михалаки Георгиев".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони