Нашествие на роботи в Лом

Мисия: Да превърнем боклуците в съкровища

Ученици създадоха машина еколог - чисти заводи, реки и морета

Роботи от цяла България се събират на среща в Лом. Крайдунавските жители обаче могат да са спокойни - градът им не е нападнат от чудовища с изкуствен разум, нито ще става декор за научнофантастичен филм. На 23 април в Лом се организира фестивал по роботика, на който ученици, студенти и учени ще представят разработки на интелигентни машини. Домакини на изявата са гимназията „Найден Геров” и местни ученици, обединени в отбор по роботика. Създадените от тях умни апарати нямат нищо общо с компютърните чудовища от психотрилърите. Ломските роботи са по-дребни и по-тихи даже от легендарното роботче R2D2 от „Междузвездни войни”. Но пък чистят заводи, реки и морета с ентусиазма на убедени природозащитници.

Младите конструктори са развихрили въображението си благодарение на програмата „Роботика за България“, реализирана по идея на SAP Labs България в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да популяризира у нас роботиката и да даде възможност на повече деца от страната да се докоснат до нея, казва учителят по информационни технологии Данаил Трайчев. През есента на миналата година той открил в интернет обява на програмата по роботика и пратил документи за участие. Експертите избрали ломската гимназия заедно с още 16 училища от страната, на които изпратили безплатно истински „Лего“ роботи. Поставили обаче условие в учебните заведения да бъдат изградени отбори по роботика, които да се готвят в продължение на две години, а в края на всяка учебна година да представят на национален фестивал наученото и постигнатото. Децата така се запалили от идеята да създават машини, които ще изпълняват техните идеи, че над 20 ученици от гимназия „Найден Геров” и други училища в града се включили в инициативата. Жител на Лом дарил 1000 лева, с които купили и втори робот. „Лего“ комплектът от детайли, миникомпютър, двигатели и сензори за цвят, допир и движение може да се комбинира по хиляди начини, докато се получи желаният дизайн. После роботът се програмира и се пуска в действие. Важното е накрая машината, без човешка намеса, за определено време и безупречно като автоматизиран командос да изпълни поставените задачи. Сред най-запалените робоконструктори са единадесетокласниците Цветелин Костов и Мартин Пламенов, Ивелина Кръстева от 10-и клас и Вики Габровска от 7-и клас. Най-малкият участник в инициативата пък е третокласникът Кристиан Калоянов, който е като талисман на екипа.

С преподавателите Данаил Трайчев и Марияна Кадамяр вече шест месеца учениците се събират след часовете, за да експериментират и програмират малките роботи. Учителите обаче само помагат - всички идеи и решения са на младите ентусиасти. „Роботиката развива много активно мисленето, въображението и възможностите на децата. Обучението чрез програмиране на робот обединява в едно забавление, изобретателност, работа в екип, конструиране и проектиране, програмиране, експериментиране и практическо прилагане на знанията по математика и физика!”, казва Данаил Трайчев. В началото на всяка година отборите по роботика получават мисия, базирана на реални световни проблеми, решение на които търсят учени и инженери. Екипите трябва да намерят свое решение на задачата и да програмират робота си за ефективното й изпълнение. Тазгодишната мисия пред всички отбори в страната е „Да превърнем боклуците в съкровища”.

„Градът, а и страната ни не са достатъчно чисти, хората замърсяват населените места и природата, малцина знаят как се събират разделно боклуци. Установихме проблемите с анкета и решихме да вложим идеи и усилия в превръщането на света край нас в по-чисто място!”, казват младите конструктори. Сглобеният от тях робот е програмиран да събира отпадъци от водни и сухоземни площи и да ги затваря в контейнери, поставя и филтри над замърсяващи производства. Демонстрацията се разиграва на специално поле, където за 2 минути машинката като многорък Шива прибира и обезопасява боклуците. С разработката си засега ломският отбор е на първо място във временната класация, хвалят се учениците. Но окончателната оценка ще бъде поставена на национален фестивал през юни. Кой ще спечели тогава обаче не е толкова важно, защото общата работа създава у всички вдъхновение за наука и високи технологии и ги подготвя за бъдещето, казват организаторите. Участниците работят в екип и си помагат взаимно, но помагат чрез интернет и на останалите отбори в страната.

„Да помагаш на другите не пречи на твоя успех!”, е едно от правилата на проекта. Следващата есен учениците ще получат нова задача. И ще подготвят нови роботи и програми за тях. Ще има и нови участници в отбора, защото интересът към създаването и програмирането на роботи е голям, споделят учители и ученици. Дали след завършването на образованието си младите конструктори ще продължат да се занимават с роботи - и самите те не знаят още. Бъдещите абитуриенти Цветелин и Мартин смятат да се занимават с програмиране, а малкият Кристиан още се чуди дали да стане компютърен спец или футболист като адаша си Кристиано Роналдо.

Часовете, прекарани в създаване и програмиране на малките умни машинки обаче, са безкрайно интересни за всички и се научават много полезни неща, убедени са учениците. Преподавателите Данаил Трайчев и Марияна Кадамяр пък се надяват, че от ентусиастите ще се роди един млад подготвен екип, който ще представи в близките години България и на международните състезания по роботика. А някой ден може създадена от сегашните ученици умна машина да направи цяла революция в световната наука и светът да стане много по-красиво и по-сигурно място за всички.

Текстове под снимки:

Lom1- Учениците и преподавателят по информационни технологии Данаил Трайчев търсят най-доброто решение за мисията на робота

_Lom2 - Преподавателката Марияна Кадамяр с екипа робоконструктори

_Lom3 – Най-запалените създатели на роботи - Цветелин, Мартин, Ивелина, Вики и Кристиано

Lom4,5 – Учениците остават задълго след часовете, за да програмират умната машинка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини