Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Населението във Великотърновска област застарява

Продължаващо намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и нарастващо равнище на детската смъртност определят настоящата демографска характеристика на Великотърновска област. Към 31 декември 2015 г населението в региона наброява 245 006 души и нарежда областта на девето място в България. В сравнение с 2014 г жителите в областта са се стопили с 1,1 %. Мъжете са 48,3%, а жените – 51,7% , или на 1000 мъже се падат 1068 жени.

Това сочат проучванията на специалистите от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ в старата столица.

„Процесът на остаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската средна продължителност на живота при тях. Трудоспособното население е намаляло с 2782 души“, информират статистиците.

Данните показват още, че в градовете живее 69,9% от населението на Великотърновска област. Спрямо 2014 г е намаляло с 1,2% . От всички живородени през миналата година в в региона 1089 са момчета, а 1043 – момичета.
Увеличили са се сключените бракове, а разводите са с 19 повече от 2014 г.

„След 1990 г демографското развитие на областта се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението. През 2015 г местните жители са намалели с 2018 души или с 39 човека по- малко в сравнение с предходната година“, допълват от ТСБ.

Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст, който също е отрицателен – минус 758 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от областта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.