Der Spiegel: "Голямата осморка" е мъртва, Русия никога няма да се върне във формата

Берлин даде суровата оценка на Москва, парламентьори казаха, че Русия никога няма да може да се присъедини към международния формат "голямата осморка" като пълноправен участник в преговорите, пише Der Spiegel, цитирано от "Фокус".

„Форматът Г-8 е мъртъв“, се казва в съобщението от службата на Канцлерството. Представител на ведомството обясни, че към настоящия момент нищо не дава индикации, че Москва ще изпълни условията за връщането си към кръга на водещите индустриални държави. А в допълнение – Вашингтон се противопоставя енергично на възстановяването на „голямата осморка“.

В рамките на посещението си в Хирошима германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подкрепи идеята за повторното приобщаване на Русия към формата, но обясни и че предпоставки за връщането на Москва към „Г-8“ през настоящата година няма. Като условие за това министърът на външните работи на ФРГ каза, че е необходимо страната да допринесе за разрешаването на конфликта в Източна Украйна и да изиграе продължителна „конструктивна“ роля за прекратяването на войната в Сирия.

Коментари

Задължително поле