Нови митнически правила в Европейския съюз от 1 май

В ЕС влизат в сила нови митнически правила от 1 май, чиято цел е "да улеснят работата на предприятията, извършващи търговски операции в Европа", съобщи АФП, цитирана от БТВ.

Очаква се те да позволят на потребителите да се защитят по-добре срещу нелегалните и контрафактните стоки.

Новият митнически кодекс представлява съществена промяна от досега действащото митническо законодателство в ЕС, създадено през 1992 г.

"Новият митнически кодекс на Европейския съюз отваря пътя за нови върхови информационни системи, които бързо ще осигуряват качествени данни за търгуваните стоки и ще позволят тясна координация между администрациите на нашите страни членки", коментира Пиер Московиси, еврокомисарят, който отговаря за икономическите и финансовите въпроси, данъчната система и митниците.

"Митническият съюз, основа на ЕС, е съществен елемент за доброто функциониране на единния пазар", допълват експерти.

Целта е след като митническите формалности бъдат извършени в една страна, стоките да могат да се движат свободно на територията на Евросъюза. Изхожда се от принципа, че всички държави членки прилагат същите правила относно приходите и защитата на външните граници.

Европейската комисия подчертава, че митническите служби имат и защитна роля. Те активно участват в борбата срещу тероризма и извършват проверки за откриване на трафик на оръжия, както и нелегална търговия с произведения на изкуството и културни ценности, както и предпазват потребителите от стоки, които крият риск за сигурността и здравето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес