Забраниха знамената на ИДИЛ и на Палестина на Евровизия 2016 г.

Европейски съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) обяви решението си да забрани знамената на „Ислямска държава” и на Палестина от конкурса Евровизия 2016 г., предаде БТВ.

Публиката няма да може да развее и знамената на други спорни политически обекти като Крим, Нагорни Карабах и Северен Кипър.

„Организаторите молят феновете да уважат и оценят неполитическия характер на Евровизия”, се казва в официалното съобщение.

Решението на ЕСРТ да забрани флага на Палестина по време на предстоящия музикален конкурс предизвика вълна от недоволство в Рамала.

Сайеб Ерекат, ръководител на палестинската делегация на преговорите с израелската страна, който наскоро пое поста на генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина, отрече решението.

В писмо до ръководителя на ЕСРТ – Жан-Пол Филипот, Ерекат изтъкнал, че решението да се забрани палестинския флаг на световния музикален конкурс е „дискриминация и сериозна обида за нашата страна”.

„Конкурсът Евровизия тази година ще се проведе в Стокхолм, Швеция – първата страна членка на ЕС в Западна Европа, която официално призна Държавата Палестина”, пише още Ерекат.

„Призоваваме ви незабавно да оттеглите срамното си решение. Освен това изискваме и извинение от страна на ЕСРТ към милионите палестинци по света”, допълва той.

Генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина подчертава, че 138 държави в света, включително почти всички в Европа, официално са признали Палестина.

Тази година Евровизия се провежда в шведската столица. Победителят ще бъде обявен на 14 май.

Коментари

Задължително поле