Целият свят обича „Лестър“

Футболната сензацията на новия век е факт - „Лестър“ е новият шампион на Англия! „Лисиците“ триумфираха в най-атрактивното първенство на планетата за първи път в своята история. Постижението е доказателство, че Цар Футбол е жив. Успехът пък е жесток шамар по шейхове, олигарси и всякакви други богаташи, които могат да си купят всичко, но... не и това, което постигна скромният тим от 300-хиляден град в Централна Англия.

Скромният тим на италианския треньор Клаудио Раниери е недостижим на върха два кръга преди края на шампионата, след като „Тотнъм“ по традиция не успя да победи „Челси“ (2:2). „Шпорите“ бяха единственият конкурент на „лисиците“ и тимът водеше на „сините“ от Лондон с 2:0, но в крайна сметка играчите на Гуус Хидинк стигнаха до 2:2.

„Клаудио Раниери ми се обади по телефона и ми каза: „Благодаря за играта ви“, съобщи Хидинк.

Титлата е първа в треньорската кариера на Раниери.

„На 64 години съм и дълго чаках, но винаги съм оставал позитивно настроен“, призна Раниери. - Оставам в „Лестър“. Следващият сезон ще ни бъде трудно да повторим такъв успех, затова целта ни е да останем в първата десетка.“

За триумфа на „лисиците“ италианецът ще попълни банковата си сметка с 5 млн. паунда. През юли 2015 г. треньорът сключи ново тригодишно споразумение с „Лестър“ и в него е записана тази сума като бонус при победа в първенството. А тя бе постигната. И заради това, че футболът е жив, целият свят обича „Лестър“. Стотици хиляди нови последователи събра официалната страница на тима във фейсбук. Най-разпространявания колаж в интернет пък е този с ценоразпис на всеки играч от тима преди сезона. Хит в град Лестър пък е продажба на кафе с образа на голмайстора на тима Джейми Варди. Преди началото на сезона нападателят и съотборниците му струваха общо 48,2 млн. паунда и бяха на 17-о място от 20 отбора по този показател във Висшата лига. За сравнение само Еден Азар от „Челси“ струва 52,5 млн. Футболът се прероди в своята родина Англия, а „Лестър“ е доказателството, че тази игра никога не е била по-велика. Шапки долу за „лисиците“ и Раниери!

Коментари

Задължително поле