Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Чрез КТБ Цветан Василев финансирал себе си (пълният текст на доклада на “Аликс партнърс”)

Банкерът Цветан Василев е финансирал себе си чрез Корпоративна търговска банка /КТБ/, пише в разсекретения доклад на международната компания „Аликс Партнърс“ за фалита на КТБ.

„Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, Управителният съвет и редица служители и свързани лица са получили и използвали средства от Банката, като цяло финансирайки “лични” бизнес сделки. Методите, използвани за извличане на средствата от Банката, са били избрани и изградени с цел объркване / прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили Банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени“, посочват в доклада експертите от „Аликс Партнърс“.

Разследващите са констатирали редица “червени флагове”, които е трябвало да покажат на БНБ, че в Корпоративна търговска банка има сериозен проблем.

Според международната компания сумите, които могат да бъдат възстановени са едва 800 млн. лв., но това може да стане с комбинация от договорени споразумения и определени изпълнителни действия.

„Перспективите за възстановяване на кредитния портфейл са допълнително занижени заради високия процент на кредити (над половината), които са били предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев пряко или чрез неговата компания ТЦ-ИМЕ и до каналите за финансиране, на обща стойност 2.5 млрд. лева“, пише в доклада.

Според разследващите тези заеми имат много ограничен потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ.

От „Аликс Партнърс“ казват, че за значителна част от кредитите, предоставени от КТБ са били учредени незначителни обезпечения, както и че има свидетелства от първа ръка, които предполагат, че това е правено с цел.

Честа практика в КТБ е било да се предоставят големи кредити на новоучредени дружества, без история и без „собствени“ ресурси, които да оправдаят подобно кредитиране, като това ги превръща в незабавен значителен кредитен риск за банката.

„Има поразително високи нива на свързаност между клиенти-кредитополучатели“, пише в разсекретения доклад.

Разследващите са установили, че не са редки случаите на отпуснати заеми на клиенти с неликвидни баланси. Няколко клиента-кредитополучатели са докладвали като единствени активи вземания от други дружества, а в секцията със задължения от баланса е имало единствено кредити от КТБ и/или дългосрочни плащания или акционерен капитал, който сам по себе си е финансиран с кредити от Банката. Поради тази причина тези дружества изцяло разчитат на печалбите на други дружества и парични потоци, за да генерират приход за обслужване на дължимите кредити. Това в крайна сметка създава пирамида от кредитиране, което трябва да бъде обслужено от ограничен брой генериращи от бизнес средства, а всъщност е обслужвано от продължаващият поток на допълнително отпускани кредити.

Разсекретеният доклад на международната разследваща компания “Аликс Партнърс” бе публикуван на сайта на обявената в несъстоятелност КТБ вчера в 17 ч. Преведеният на български език документ е 575 страници и съдържа имената на основните компании и схеми, през които е източвана банката от 2009 г. насам.

От „Аликс Партнърс“ признават, че събитията, довели до срива на КТБ, са били подробно описани в доклад от 27 октомври 2014 г., изготвен от БНБ за Народното събрание на Република България. Разследването на международната компания започва на 15 юни 2015 г. и е приключило на 23 септември 2015 г.

Пълния текст на доклада може да прочетете ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.