Дадоха 3 млн. лв. на фермерите като компенсация за загуби от бедствия през 2015 г.

Румен Порожанов

Държавен фонд “Земеделие” преведе 3 310 263 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г. Компенсация получават 386 земеделски стопани, съобщиха от фонда .

С държавната помощ се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица - 30%. На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Във връзка с изказването на еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган относно възможността за удължаване на срока на Кампанията по директни плащания 2016 от земеделското министерство заявиха, че ще вземат решение за удължаване след съгласуване със земеделските производители, като ще бъдат спазени всички необходими процедури за промяната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес