След края на "Бинладенките", ето кои са банкнотите с най-голям номинал в света

Снимка: Pixabay

Банкнотите с големи номинали представляват възможност за дискретно пренасяне на огромни суми, пускане в обръщение на мръсни пари от незаконна дейност, улеснение на корупцията, финансиране на криминални деяния, които са и основните причини за спиране от обръщение на 500 евровата банкнота, позната като "Бинладенка". 

Има банкноти с огромна номинална стойност, но ниска реална, такива са на Зимбабве с от 100 трилиона долара и Унгария с 1 секстилион пенгота (1 секстилион=10 на 21-ва степен).

Все пак има такива банкноти с много висок номинал, които освен много нули, имат и много голяма стойност.

8. Банкнота от 5 000 щатски долара
Реална стойност в български лева - 8533.64 лева

На тази банкнота е принтирано лицето на американския президент Джеймс Мадисън, но това далеч не е най-високата номинална банкнота, излизала от вашингтонските печатници.

7.Банкнота от 10 000 брунейски долара
Реална стойност в български лева - 13 809.14 лева

Докато повечето съвременни нации вече не издават банкноти с толкова огромен деноминал и не ги пускат в обращение заради опасност от пране на пари, Бруней и Сингапур се противопоставят на това течение. Брунейската банкнота от 10 000 долара е най-голямата, която продължава да се печата. Също е така е и банкнотата с най-висока стойност, принтирана върху полимер, вместо върху хартия. На нея е портренът на Султан Хасан ал Болкиах, който дълги години е управлявал Бруней.

6. Банкнота от 10 000 сингапурски долара
Реална стойност в български лева - 13 809.14 лева

Тази банкнота е свързана с брунейската и има същата стойност, но е сингапурският долар е по-широко използват от двете валути. Сингапурската банконта често е цитирана като тази с най-висока стойност в света, въпреки еднаквата им стойност с брунейския долар, но съществуват и други ценни банкноти, които вече не се печатат или са излезли само еднократно. Мъжът на банкнотата е Юсуф бин Иштак, който е и първият президент на Сингапур.

5. Банкнота от 10 000 щатски долара
Реална стойност в български лева - 17 067.29 лева

Портретът на банкнотата е на Салмон Чейз, който е бил секретар на хазната по времето на Ейбрахам Линкълн и е човекът, който е направил дизайна на първите щатски долари. Както повечето деноминации на долара над 100 долара, тази банкнота е била използвана основно за плащанията между големите банки и бизнеса, но е спряна заради страх от организираната престъпност.

4. Банкнотата от 500 000 тайландски бати
Реална стойност в български лева - 28 575.76 лева

Тази банкнота е една от най-високо ценените в Тайлнад и вероятно най-голямата банкнота, която може легално да бъде притежавана от индивид, а не само от банка или правителство. най-високата стандартна банкнота, която печата Тайланд е от 1 000 бати, а 500 000 е доста голям скок от това, което се използва като стандартно платежно средство в страната. Банкнотата е направена в чест на 50-годишнинаната от кралската сватба на крал Рама IX Пхумипхон Адунядет и съпругата му кралица Сирикит Китиякара.

3. Банкнотата от 100 000 щатски долара
Реална стойност в български лева - 170 672.87 лева

Това е третата най-скъпа банкнота, която е съществувала някога в света. Излязала е от печат само веднъж като част от златните сертификати от 1934 година и се е използвала само за плащания между банките на федералните резерви и американската хазна. Потретът е на Удроу Уилсън. Не се знае колко от тези банкноти все още съществуват, тъй като федералния резерв все още пази милиарди долари в златни сертификати.

2.Банкнота от 1 000 000 британски лири
Реална стойност в български лева - 2 649 013.65 лева

Причината да съществуват подобни банкноти с абсурден номинал е аномалия в британската банкова система. Банките на Шотландия и Северна Ирландия могат да издават собствени версии на паундовете, но само ако успеят да ги подкрепят паунд по паунд в Банката на Англия. Ето защо в Лондон има банкноти с деноминации от такива грандиозни суми, наричат ги "гиганти" и са излезли от печат 4 000 от тях.

1.Банкнота от 100 000 000 британски лири
Реална стойност в български лева - 264 901 365.16 лева

В допълнение на банкнотите от по 1 милион паунда, Банката на Англия притежава 40 банкноти със същата цел, които нарича "титани" и всяка една от тях е на стойност 100 милиона паунда. Банкнотата от 1 милион паунда е в размер А5, а тази от 100 000 е с размер А4. Това е най-голямата позната банкнота на света по реална стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари