Миков обяви курс към предсрочни парламентарни избори

Снимка: Пресцентър на БСП

"Днес ние трябва ясно да кажем, че курсът е един – предсрочни парламентарни избори", обяви по време на 49-ия конгрес на БСП лидерът на партията Михаил Миков.

„Избори, на които нашата алтернатива трябва да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани. Времето за това е дошло, а нашата алтернатива става все по-ясна, заяви още Миков, цитиран от "Фокус" - Подготовката за предстоящите президентски избори, които са важна стъпка по нашия път към властта, ще покаже в каква степен доверието се връща. Но преди всичко, за да се върне всичко това, трябва да излезем по-силни и обединени от конгреса."

"Българската демокрация е болна, а симптомите на това заболяване са недоверие в институциите и политиката, огромни социални и икономически неравенства, размиване между лявото и дясното", каза в речта си Миков, цитиран от пресцентъра на БСП. Според лидера на социалистите дясното управление на страната, което е доминирало в последните 26 години, е родило бедност и несправедливост.

„Навлизаме в 125-ата си годишнина като основна опозиционна алтернатива на властта. Дългата ни история е част от нашата легитимация да направим заявка за бъдещето. Наша е задачата да кажем, че налаганият с десетилетия ултралиберален модел у нас има алтернатива, да очертаем тази алтернатива и да бъдем неин основен носител“, подчерта Миков. Председателят на БСП бе категоричен, че партията може да поеме отговорността за изграждане на една по-добра, справедлива, демократична и социална България, като силна и влиятелна лява партия, която представлява интересите на милиони хора.

„Можем да поемем отговорността за връщане на усещането за подкрепа и другарство сред социалистите. За повече "ние" и по-малко "аз" в начинанията ни. За да управляваме България!“, заяви Михаил Миков.

„Българската демокрация е болна. Причините са в невъзможността й да се противопостави на неолиберализма“, каза още лидерът на левицата. По думите му симптомите за това са недоверие в институциите и политиката, огромни социални и икономически неравенства, големи разделителни линии в обществото, неучастие в политическия живот, липса на разговор за политики, размиване между лявото и дясното.

„Лобистко законодателство, нечестни избори - всичко това подкопа демокрацията. Дясното управление все повече се изражда в авторитаризъм. Все повече хора разбират, че нищо не зависи от тях. Българите не искат гласуват и това няма да се промени със задължителното гласуване“, смята председателят на БСП.

По думите му причината за всичко това е дясната политика, но на левите партии се пада задачата да отстояват и върнат отново демократичните достижения и БСП трябва да поеме тази задача. „Хората имат право на избор. Затова - за нас има и ляво, и дясно, и трябва с действията си да гарантираме тази алтернатива“, посочи Михаил Миков и подчерта: „Най-голямото предизвикателство е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Но още по-голямо е предизвикателството да приемем управлението като работа в интерес на хората".

„Достиженията на европейската социална държава от 70-те години на миналия век претърпяха сериозни отстъпления. Споменът за нея е неудобен за онзи 1%, чието богатство е колкото на останалите 50% от хората. Увлечени от идеята за по-малко държава и повече пазар, но, недооценявайки антисоциалните страни на този процес, правителствата допуснаха това да се случи“, заяви Миков. По думите му социалната държава се грижи за своите граждани, осигурява основните блага като здраве, образование, сигурност и достойни старини. Тя е активен регулатор и участник в икономиката, осигурява по-справедливо разпределение на богатството и задълженията.

„Социалната държава изисква уверени стъпки и решителни действия, но тя е възможна днес - в Европа и в България. И БСП трябва последователно да отстоява тази идея“, категоричен е лидерът на левицата.

След 1989 г. еднополюсният свят не даде друга алтернатива, освен неолибералната. Дясното, с малки изключения, доминираше всичко у нас през последните 26 години, припомни Михаил Миков. „Решенията му бяха приемани за безспорни и бяха прилагани, дори експериментално. Това роди дезинтегрирано общество от политически апатични хора, големи неравенства, много бедност и натрапчива несправедливост“, каза още лидерът на социалистите.

Миков отбеляза, че Европа е разкъсвана от кризи - финансови, икономически, социални, кризи на доверието и сигурността, натиск от сепаратизъм. „В този свръхрисков и турбулентен свят дилемата е: Може ли България да си позволи още да чака? Може ли България да си позволи още да изостава?“, попита председателят на БСП. „Категорично заявяваме, че нашият отговор е "НЕ"! На БСП се пада национално отговорната задача да посочи пътя на България за излизане, да открие нов капацитет, за да се справим с този период на световни икономически и геополитически шокове и рискове“, заяви Михаил Миков.

Според лидера на българската левица спорът между лявото и дясното не е приключил, но левицата е претърпяла много щети под неолибералния натиск. „Крахът на дясното не значи непременно бърз възход на лявото. Лявото ще си извоюва този възход с много работа, последователност и честност“, предупреди Миков. „Свикнаха да приемат БСП не като алтернатива, а като част от статуквото. И това трябва да се промени! Да продължим да се разграничаваме от статуквото и да преминем в настъпление!“, призова председателят на социалистическата партия.

Миков бе категоричен, че БСП трябва да продължи да се утвърждава като изразител на политическите интереси на мнозинството, на работещите, интелигенцията, младите и пенсионерите, дребните и средни предприемачи. „Трябва да отстояваме по-силна и справедлива държава, която се грижи за хората и не само дава равен шанс на всички, а и го гарантира“, заяви в доклада си председателят на БСП.

Задължителното гласуване също било за вето

"Превръщането на конституционното право на гласуване в задължение също е основание за налагане на вето", коментира Миков върнатите за ново обсъждане от президента текстове от Изборния кодекс . „Имаше и други основания. Нека да видя мотивите, но смятам, че да превръщаш конституционното право да гласуваш в задължение, за което санкционираш чрез отнемане на правото при заличаване на списъците, също е основание“, каза Миков, цитиран от "Фокус".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика