САЩ ще учат България на техники за разпит на заподозрени в тероризъм

"Специализирано обучение по техники за разпит на заподозрени в терористична дейност и по практиките за използване на Интернет и социалните медии за целите на тероризма."

Такива курсове за българските служби ще проведат американски специалисти според договорките на външния министър Даниел Митов със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Според официалното съвместно изявление курсовете "са предназначени за специалисти в българските правоприлагащи институции с цел постигане на устойчиви резултати от съвместните действия".

В края на 2014 г. директорът на ЦРУ Джон Бренън призна, че в някои случаи агенцията е прилагала непозволени методи при разпит на заподозрени в тероризъм след атентатите на 11 септември. Признанието дойде, след като демократите в сената публикуваха доклад, сочещ, че ЦРУ е разпитвало чрез мъчения, симулации на давене, лишаване от сън.

Друга ключова договорка между българските и американските власти е "разработването и изпълнението на план за действия за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ пред следващия търг за ядрено гориво".

Антъни Блинкен защити и намеренията за подписване на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП).

“Търговията така или иначе се случва, въпросът е кой ще определя правилата за това. Ако го правим съвместно, то ще бъде извършено със създаването на най-високите стандарти за закрила на работниците, околната среда и защита на прозрачността. Нашите народи и работещи не само да се облагодетелстват, но и да бъдат защитени. Това ще огранчи бариерите, ще опрости бюрокрацията и процедурите, това означава и повече инвестиции тук, в България“, увери зам.-държавният секретар на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини