Боклукчийска мафия тараши Бургас

Всяка трета кола – със зимни гуми в жегата Това е толкова опасно, колкото да караш с летни гуми през зимата, казва рали шампионът Крум Дончев

500 хил. лв. за ремонт получи Националната библиотека

Автобусен обръщач става парк с фонтан

Накъде след Европредседателството Нов вътрешен сюжет очаква Борисов

Роми хвърляха камъни по полицаи в Ботевград

Данаил Кирилов: Подозирам завист и ревност от страна на опозицията

Рускиня се удави в Поморие

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн кръсти дъщеря си Нийв

На терена са 10 срещу 11 и… Германия винаги печели

Валентин Радев към Корнелия Нинова: Не сме говорили, че ще назначаваме 6000 полицаи

Горяха къща и стопанска постройка заради човешка небрежност Огнеборците спасиха две сгради в Свищов от изпепеляване

Певицата Михаела Маринова пред „Труд”: Никога няма да изпея нещо, което не е смислено 20-годишната изпълнителка представи най-новото си парче „Очи в очи”

Освободиха трима турски инженери, отвлечени през ноември в Либия

Солта увеличава риска от преждевременна смърт

Най-много стоки сме внасяли от Германия, Италия, Румъния и Гърция

През периода януари – февруари 2016 г. износът на България за ЕС се увеличава с 2.0% спрямо същия период за 2015 г. и е в размер на 4 552.9 млн. лева, съобщиха от НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Обединеното кралство, които формират 68.3% от износа за държавите – членки на ЕС. През февруари 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 290.2 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – февруари 2016 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (39.0%) и „Разнообразни готови продукти, н.д.” (15.6%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (37.6%). Вносът на България от ЕС през периода януари – февруари 2016 г. намалява с 1.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 4 860.5 млн. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През февруари 2016 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, намалява с 1.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 597.5 млн. лева, предаде БГНЕС.

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – февруари 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (19.9%).

По предварителни данни през март 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.5% в сравнение с февруари 2016 година.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост – със 7.1%, и в преработващата промишленост – с 5.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.0%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 38.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси – със 17.1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 14.8%, производството на мебели – с 13.7%.

Намаление е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 23.1%, производството на тютюневи изделия – с 22.4%, производството на основни метали – с 8.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 5.1%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.