ООН търси нов план за климата

Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Най-много стоки сме внасяли от Германия, Италия, Румъния и Гърция

През периода януари – февруари 2016 г. износът на България за ЕС се увеличава с 2.0% спрямо същия период за 2015 г. и е в размер на 4 552.9 млн. лева, съобщиха от НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Обединеното кралство, които формират 68.3% от износа за държавите – членки на ЕС. През февруари 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 290.2 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – февруари 2016 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (39.0%) и „Разнообразни готови продукти, н.д.” (15.6%).

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (37.6%). Вносът на България от ЕС през периода януари – февруари 2016 г. намалява с 1.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 4 860.5 млн. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През февруари 2016 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, намалява с 1.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 597.5 млн. лева, предаде БГНЕС.

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – февруари 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (19.9%).

По предварителни данни през март 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.5% в сравнение с февруари 2016 година.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост – със 7.1%, и в преработващата промишленост – с 5.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.0%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 38.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси – със 17.1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 14.8%, производството на мебели – с 13.7%.

Намаление е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 23.1%, производството на тютюневи изделия – с 22.4%, производството на основни метали – с 8.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 5.1%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.