"Юнайтед" разрушен - отвътре и отвън

"Манчестър Юнайтед" бе разрушен отвън и отвътре в последната седмица на сезона във Висшата лига. Преди последния мач в историята на "Ъптън Парк" автобусът на Луис ван Гаал и отбора му бе атакуван по улиците с камъни и бутилки. Нанесени са щети за 400 000 лири на свръхскъпото возило. Счупени са прозорци, изкривени са ламарини. Футболистите на Ван Гаал си правеха селфи, снимаха клипове с телефоните, публикуваха в социалните мрежи. Сякаш не им предстоеше мачът на сезона.

"Целият борд на директорите сме засрамени от поведението на тези фенове - каза г-жа Карън Брейди, изпълнителният директор на "Уест Хем". - Нашият клуб е като едно семейство. Искахме да изпратим подобаващо нашия стадион."

Само двама са арестуваните засега за инцидента. Двубоят започна с 45 минути закъснение.

Футболистите на Ван Гаал като че ли бяха по-впечатлени от ексцесиите, отколкото от мача. И по всичко личи, че ще изпуснат участие в Шампионската лига след загубата с 2:3. Единственият шанс е "Суонси" да победи "Манчестър Сити" у дома в последния кръг, а "Юнайтед" да срази на своя стадион дебютанта "Борнемут". С други думи - треньорът-откритие Славен Билич почти подари на Пеп Гуардиола мястото в Шампионската лига следващия сезон. Ако "червените дяволи" бяха спечелили, всичко за "Сити" на практика свършваше.

"Атаката на автобуса не ни е виновна - каза почти сигурно напускащият Ван Гаал. - Ние знаем, че в този свят се случват подобни неща. Емоциите от последния мач на стадиона помогнаха на "Уест Хем". Когато водехме с 2:1 точно 20 минути преди края, трябваше да направим така, че съперникът да не може да ни атакува. Надеждата, че ще завършим четвърти, не е умряла. Но сега всичко е в ръцете на "Манчестър Сити"."

"Юнайтед" не уволнява Ван Гаал заради клауза в договора, която прави неустойката му огромна при класиране в Шампионската лига. Сега дори успех в предстоящия финал за купата на Англия срещу "Кристъл Палас" няма да спаси холандеца. А покрай името на големия фаворит Жозе Моуриньо изненадващо се появи и ново. На благотворителна вечеря в Лондон великият сър Алекс Фъргюсън бе заснет да прегръща Маурисио Почетино, аржентинския треньор на "Тотнъм". Вицешампионът този сезон може да се окаже неочаквана алтернатива.

А феновете на "Уест Хем" просто ликуваха. След края на мача всеки си взе сувенир от "Ъптън Парк" - чим, седалка или дори пирон. На това място скоро ще изникне луксозен жилищен комплекс, а отборът се мести на олимпийската арена.

Доживотна забрана за хулиганите

Ръководството на "Уест Хем" обеща на британската общественост, че всички виновни за атаката срещу автобуса на "Манчестър Юнайтед" ще получат доживотна забрана да стъпват на мачовете на отбора.

"Изживяхме необикновена нощ, пълна с необикновени моменти и пред необикновени фенове - пише в становището на клуба. - 99 процента от тях подкрепяха пламенно "Уест Хем" и клубът им е безкрайно благодарен. Получихме хиляди писма за благодарност, че са били част от тази специална нощ в историята ни. За останалия един процент ще работим заедно с полицията. Виновните ще бъдат разпознати и никога повече няма да стъпят на мач на "Уест Хем"."

"Аз съм най-гордият човек в света, защото мога да съм капитан на "Уест Хем". Това е велико", възкликна ветеранът Марк Нобъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят