"Лудогорец" загърби рекорда на "Байерн"

"Байерн" се гордее, че за рекорден четвърти поред път стана шампион на Бундеслигата. Но грандът от Мюнхен трябва да признае, че този сезон далеч не е №1. Постижението на "Байерн" бе сразено от "Лудогорец", "Ювентус" и "Селтик". Трите отбора се гордеят тази пролет с по пет поредни титли. А ужасът за българския футбол БАТЕ (Борисов) е неизменен шампион на Беларус от 2006 година насам - вече 10 пъти. Швейцарският "Базел" пък стигна "само" до седма поредна

Повече от половин век рекордната серия в "А" група се държи от ЦСКА. През 50-те и началото на 60-те години "червените" натрупаха 9 поредни титли. Толкова имат също "Селтик" и "Рейнджърс" в различни периоди от историята си. "Динамо" (Киев) е на същата кота в Украйна.

Да погледнем лигите на най-големите. За "Юве" сегашното постижение не е прецедент. "Старата госпожа" ликува със "скудетото" пет пъти поред в периода 1931-1935 г. "Интер" също има такава серия. Кота 5 е най-продължителната доминация и в Примера дивисион, направена от "Реал" (Мадрид) точно преди старта на ерата на "дриймтима" на Христо Стоичков. В английския футбол подобни серии не стават лесно, във Висшата лига само "Манчестър Юнайтед" има три поредни. А преди създаването й 3 пъти поред шампиони са ставали "Хъдърсфийлд", "Арсенал" и "Ливърпул".

Рекордът в Европа за най-много поредни титли е "Розенборг". Между 1992 и 2014 г. тимът от Трондхайм бе неотразим в 13 сезона. Второто място е за хърватския "Динамо" (Загреб) - 11. А във вече несъществуващото първенство на ГДР десет пъти поред триумфира "Динамо" (Берлин).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят