Спипаха 400 литра нелегален алкохол в къща в Поликраище

Има риск от разхлабване на фискалната политика

Задържаха младеж, пребил жена от Елена

Неправоспособен и пиян водач карал мотор без номера

Проф. Георги Рачев: Катастрофалните сценарии за климата не се потвърждават, но продължава бавното затопляне В Черно море толкова високи температури не са регистрирани от 40 години, каза климатологът

На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Григор Димитров падна с още 4 места в световната ранглиста Това е най-лошото класиране за българина от 28 май 2012 г.

Руски изтребител летя в близкия комсос (ВИДЕО)

Изтича срокът за подаване на заявления за АЕЦ „Белене“

Каква е разликата между добрия и страхотния адвокат?

Румяна Арнаудова: Мартин Трифонов е убил детето с камък

Датският премиер: Идеята да продадем Гренландия на САЩ е абсурдна

Семейство с деца излетя от пътя заради коне в Благоевград

Възстановено е движението по столичния булевард „България“

Тома Белев недоволен: МОСВ искало прекалено квалифицирани еколози

Екологът си „харесал“ поръчка за 700 000 лева, но няма достатъчно квалификация да я спечели

След като ГЕРБ неразумно овласти Зелените да връщат и пишат закони, без изобщо да са в парламента, абсурдът продължава с пълна сила – еколозите вече нареждат през фейсбук на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева да им дава обществени поръчки.

Нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев си е „заплюл“ от няколко месеца обществената поръчка от МОСВ за „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата „Натура 2000“ и за Национална приоритетна рамка за действие по „Натура 2000”. Проектът е със солидно финансиране за около 700 000 лева и поради важността си е привлякъл и значителен интерес. Белев през няколко месеца убеждава последователите си във фейсбук, че именно той е най-квалифицираният човек в държавата, за да изпълни проекта.

Схемата е добре позната от последните години – МОСВ пуска обществена поръчка, еколозите използват контактите си във ведомството и протестен натиск, за да сплашат министъра, и той от страх им дава държавните пари.

Този път обаче явно Министерството на околната среда и водите е решило да не се поддава на натиск. Процедурата по обществената поръчка е добре съставена, а критериите за изпълняващите я са изключително високи. МОСВ дори изисква външни висококвалифицирани експерти и чуждестранни партньорства.

Именно това слага прът в схемата на Тома Белев. Макар и на думи той да е най-добрият еколог в България, реалната му квалификация далеч не отговаря на тези претенции. Осъзнал, че няма нужното, за да отговори на високите изисквания в МОСВ, Белев започва поредната си атака с цел сплашване на министъра на околната среда и водите. Във фейсбук заплашва, че щял да праща писма до ОЛАФ, че не можело да се поставят толкова високи изисквания.

За съжаление блъфовете и заплахите на еколозите прекалено често минават и министрите решават, че е по-добре да им „запушат“ устите с държавни пари. Ироничното през последните години е, че дори и след получаването на обществените поръчки, мрежата на зелени неправителствени организации около ПП „Зелените“ така и не престава постоянните си атаки срещу ведомството и правителството като цяло. А абсурдното пък е, че те нямат нито обществената, нито парламентарната подкрепа, за да бъдат легитимен фактор при вземането на решения в държавни институции. Всъщност е точно обратното – почти всички дейности на еколозите са провалени, изпълненията на обществените им поръчки са с ниско качество (изготвяният от самия Тома Белев план за управление на ПП „Българка“ все още не е приет поради некомпетентност) и са оплетени в десетки дела и юридически неразбории.

Засега министърът на околната среда и водите удържа на натиска на Тома Белев. Дано Ивелина Василева да е осъзнала далеч по-високия залог от 700 000 лева, които потенциално могат да изчезнат безследно в зелените НПО-та. С всяка следваща година МОСВ ще носи все по-голяма отговорност и ако ведомството проявява слабост и се поддава на всеки опит за рекет, то в крайна сметка цялата оперативна програма по околната среда ще бъде източена.

Защото не само еколозите, но дори и децата знаят, че хиените нападат слабите животни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.