Новото бразилско правителство встъпи в длъжност

Мишел Темер Снимка: wikipedia.org

Новото бразилско правителство встъпи в длъжност по време на официална церемония в двореца "Планалто", съобщава БНТ.

Кабинетът бе сформиран от временния президент на страната Мишел Темер след вчерашното отстраняване на Дилма Русеф от висшия държавен пост. Темер призова съставения от него кабинет да се превърне в правителство на националното спасение, както и страната да се обедини зад него, като подчерта, че негов приоритет е съживяването на икономиката на страната.

"Първата ми дума към бразилския народ е думата "доверие". Доверие в ценностите, които формират характера на нашия народ. Доверие в стабилността на нашата демокрация. Доверие във възстановяването на икономиката на нашата страна", заяви той.

В кабинета, избран от него, фигурират имената на бившия ръководител на централната банка Енрике Мейрелес, който е новият министър на финансите, и на бившия губернатор на щата Сао Пауло Хосе Сера, който е назначен за министър на външните работи. Сера е член на Бразилска социалдемократическа партия и на два пъти се е кандидатирал безуспешно за президент - на изборите през 2002 година губи от Лула Да Силва, а през 2010 година - от Дилма Русеф.

Междувременно хиляди поддръжници на Русеф излязоха на протести по улиците в големите градове на страната. Самата тя определи временното си отстраняване от длъжност като "държавен преврат" и призова народа да му се противопостави. Бившият президент Лула Да Силва потвърди безусловната си подкрепа за Русеф и заяви, че ще участва в демонстрациите в нейна полза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят