На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Кристалина Георгиева: Бавим се с усвояването на 32 млрд. по новите програми от еврофондовете

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристанила Георгиева обяви, че България се бави с усвояването на средствата по новите програми от еврофондовете и спешно трябва да натисне педала на газта в това направление. „През миналата година България бе втора по усвояване на средства от еврофондовете, по новите програми засега обаче се бавим, а имаме да усвояваме 32 милиарда лева. Затова трябва да стъпим на педала“, заяви Кристалина Георгиева в Пловдив, където представи плана за инвестиции в ЕС, известен като „Плана Юнкер“.

Според зам.-шефа на Европейската комисия изключително важно е развитието на частния сектор и частните инвестиции, както и подобряването на инвестиционната среда. „Засега България се вписва добре в новия програмен период, като успя за кратко време да сключи 3 споразумения за малки и средни предприятия. Две от тях вече работят, а третото се довършва в момента. За нас това е много важно, тъй като знаем, че малките и средните предприятия разкриват най-много работни места“, декларира еврокомисарят и даде за пример Пловдив, където повечето предприятия също са от тази категория.

Кристалина Георгиева допълни, че по първото споразумение има вече 200 одобрени проекта от сферите на селското стопанство, преработвателната промишленост, търговията на едро и на дребно. Според зам.-председателя на Европейската комисия, за да има България успех и с инфраструктурната част за големи проекти на плана „Юнкер“, които са за над 25 млн. лв., е необходимо да се представят проекти, вписващи се в критериите.

„Първите представени проекти бяха държавни, а идеята е да се доведат до реализация разработки на общините или на частни предприятия. Частно-държавното партньорство на равнище община – частни фирми е особено предпочитано по плана „Юнкер“, увери Кристалина Георгиева. Според нея потенциал за такива проекти има в транспортната инфраструктура и в сферата на енергийната ефективност.

По думите на еврокомисар Георгиева страната ни изостава от гледна точка на потребностите на населението си. „Ако искаме да настигнем тези, които живеят по-добре от нас, ни трябва растеж над 4.5%. Постигането му би могло да стане с бързо и резултатно усвояване на средствата по еврофондовете“, категорична е Кристалина Георгиева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.