Пентагонът наема хакери, те пък искали да променят бюрократичната система отвътре

Заради повече от 1 милиард хакерски опити за пробив в сайтовете на Пентагона за една година, военното министерство се принуди да промени коренно политиката си за киберсигурност, предаде БНТ. За първи път правителствената институция покани хакери да нарушават закона "законно", целта на акцията е да се открият пробойни в софтуерните й системи.

Един от наетите хакери е Крис Линч, който често бъркат за общ работник заради спортното му облекло, всъщност е софтуерен предприемач и началник на отдела за дигитална сигурност към Пентагона. От враг и потенциална заплаха на националната сигурност на САЩ, той се преквалифицира на в борец срещу кибершпионажа.

"Това е най-странният момент в живота ми, никога не съм си представял, че ще работя за правителството, най-малко в Пентагона", казва Крис Линч. 

Тези дни приключи един от първите проекти на Линч и на 12-имата му подчинени, наричащи себе си Бунтовнически съюз по аналогия с "Междузвездни войни". За 6 седмици близо 1400 специално одобрени от военното ведомство хакери откриха 90 потенциални пробойни в защитата на четирите интернет сайта на Пентагона.

"Първият пробив в системата се появи само 13 минути след старта на програмата", предупреждава Линч Пентагона. 

Превантивните контрамерки, които несъмнено ще предприемат Линч и екипът му, са добре дошли, предвид огромния хакерски интерес към Пентагона. От 4 милиарда влизания в сайтовете му през 2012 г., поне четвърт са били с хакерска цел. Но Линч има и други цели.

"В Бунтовническия съюз искаме да работим за промяна на бюрокрацията. Вярвам в мисията ни, защото кой би успял, ако не ние. Нещо като отряд за бързо киберреагиране сме", казва компютърният специалист. Въпреки че битката му е безмилостно неравна и парадоксална, защото бюрокрацията отчаяно има нужда да бъде променена, но по правило изначално ги мрази. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят