ООН: Мигрантската криза вече е глобален феномен

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че мигрантската криза е глобален феномен и че връщането на мигрантите не работи, предава Би Би Си.

В изявление за британската медия той отбелязва, че повече държави трябва да помогнат чрез разселване на бежанци и отпускане на финансови средства на "няколко страни", които поемат по-голямата тежест от тази криза.

Гранди добави, че по-малко от 1% от 20 милиона бежанци са разселени в други държави.

Италианецът, който зае поста в ООН през януари тази година, смята, че насочването на сирийци към Източна Азия и Карибите като бежанци, показва "колко глобален е станал този феномен и следователно ние трябва да имаме глобални отговори".

По думите му, няколко страни, които се намират в близост до войни и конфликти, са дали убежище на стотици хиляди бежанци, а 7 или 8 от няколко донори са отпуснали 80-90% от всички дадени за тази цел средства.

Според Гранди по-малко от 200 хиляди от 20 милиона мигранти, без да се включват вътрешно разселените, са приети в други държави. Общо 60 милиона души са напуснали домовете си.

Той признава, че може да се намери решение едва след "много дълга и тежка дискусия", но допълва, че не може просто държавите да затварят границите си и да гонят хората, тъй като това няма да работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят