Нетаняху: Иран подготвя нов Холокост

Иран се подиграва с Холокоста, извършен по време на Втората световна война, и подготвя нов, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от АП, предаде БГНЕС.

Нетаняху отправи критики към Техеран за конкурс на карикатури за Холокоста от Втората световна война, по време режимът на нацистите избива 6 млн. евреи, и каза, че Иран бил ангажиран в организирането на ново подобно събитие. Премиерът смята, че Иран отдавна подкрепя различни въоръжени групировки, решени да действат за разрушаването на Израел и техните лидери не един път са призовавали към изтриване от картата на света на държавата на евреите. Израел е обезпокоен, че иранската ядрена програма има за цел да постави под заплаха съществуването на Обетованата земя. По думите на израелския министър-председател Иран отрича Холокоста, подиграва се на Холокоста и подготвя друг Холокост. Това е казал Нетаняху в неделя на заседанието на кабинета, призовавайки международната общност да надигне глава и да осъди воденето на подобна политика.

Говорителят на държавния департамент на САЩ Марк Тонер, който пътуваше с държавния секретар Джон Кери до Саудитска Арабия, каза, че Съединените щати са обезпокоени от това, че съществува възможност конкурса за карикатури "да бъде използван като основа за отричане на Холокоста, ревизионизъм и антисемитски език, както е било и в миналото.“ На свой ред той също призова за по-строга реакция срещу подобни действия от властите и гражданските общества.

Отричането или поставянето под въпрос на геноцида над евреите по време на Втората световна война е широко разпространено в Близкия изток, където много хора разглеждат този мрачен период от историята като претекст, използван от Израел за създаването на тази държава и извинение за действията си срещу палестинците.

„Холокост означава масово убийство“, казва организаторът на конкурса Масуд Шоджаи Табатабаеи, „Свитедетели сме на най-големи убийства в Газа и Палестина, извършвани от ционистите."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят