Сбърканата логика на МОН

Снимка Денислав Стойчев

Ведомството определи кои специалности да вземат евростипендии, без да се допита до заинтересованите страни

През миналата седмица Министерството на образованието и науката пусна официален списък с “приоритетни специалности”, за които държавните университети в България ще получат допълнително финансиране. Става дума за 26 млн. лв. по проекта “Студентски стипендии” на оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Всеки студент от въпросните направления ще може да кандидатства за т. нар. европейски стипендии, които са разделени в две области - за успех и за специални постижения. Сумата за първото финансово стимулиране е 120 лева, които се вземат всеки месец, а парите за второто - 200 лева, ще се дават еднократно.

Министър Меглена Кунева разясни, че всичко е надлежно записано в Стратегията за висшето образование, която трябва да бъде реализирана до 2020 г. “Трябва да се отговори на нуждите на пазара на труда за кадри в тези 32 професионални направления”, каза Кунева. Същия ден започна и полемиката - в приоритетните специалности липсват медицината, правото, редица икономически направления. Проблемът е, че по този начин на хиляди студенти от тези дисциплини бе отнета възможността да кандидатстват за месечните евростипендии. Те могат да се пробват само за еднократните за специални постижения.

Кунева остави впечатлението, че е постигнато някакво разбирателство с бизнеса, който от години се оплаква от недостиг на професионално обучени кадри, излизащи от вузовете. Оказа се обаче, че представителите на браншовите организации изобщо не са търсени за мнение. Потвърди го пред “Труд” в понеделник и изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. БСК вече е изпратила своето становище в МОН по повод “приоритетните специалности”. “Нищо от това, което ние искаме и предлагаме, не е изпълнено”, каза Данев. И предположи, че най-вероятно става дума за чиновническа инициатива, която няма да доведе до нищо, а само ще създаде проблеми.

МОН не се бе консултирало и с другия си естествен партньор в случая - БАН. “Нас никой не ни е питал. Когато държавата няма визия за своите приоритети, е добре да бъдат попитани онези, които имат такава”, каза за “Труд” председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Така и до днес остава въпросът как се определя точно от какви кадри има нужда пазарът на труда у нас. Какво изследване е правено, кой го е направил и правено ли е изобщо.

Резултатът засега са хиляди ядосани студенти. Студентските съвети в университетите излязоха с остри позиции, а Кунева ги покани на разговор. Той се състоя в понеделник, като министърката не отстъпи и бе категорична, че положението остава такова. Тя обясни, че единствената грешка на МОН е, че е допуснала в текстовете думата “приоритетни”, което автоматично поражда негативни асоциации. След срещата представителите на студентските организации обясниха, че ще има протест, но всъщност исканията им не са за връщане на старото положение на равен достъп до евростипендиите.

“Варианти като сезиране на Комисията за защита от дискриминация не са на дневен ред. Защото по този начин ще ощетим колегите, които имат възможност да кандидатстват за финансово стимулиране. Нашето искане е да се обособи нов вид стипендия, която да е достъпна за всички”, обясни Християн Минчев, временно изпълняващ длъжността председател на Асоциацията на студентите медици в България.

Протестът пред сградата на МОН беше доста рехав и едва ли ще постигне целите си. Една от тях е от ведомството да разяснят защо са предложили на Министерския съвет точно тези специалности,и по какви критерии. Защо не са питани тези, за които на практика се правят промените - хората от българския бизнес. А вместо това им се поднася изненада, и то неприятна. В БАН пък сто на сто са прихнали да се смеят, като са видели умотворението на незнайните чиновници в МОН, породено от намерението да се подпомогнат държавните университети, за да обучават “нужните за пазара на труда” кадри.

А относно министерската позиция, че грешката е единствено в думичката “приоритетни” - едно голямо иронично “Браво” за сбърканата логика на МОН.

Мекушавата позиция на недоволните студенти

Позицията на недоволните студенти бе доста мекушава. За около час и половина разговор министър Кунева успя да ги омае и повечето от представителите на студентските организации излязоха доволни от срещата. Явно обещанието, че ще се търсят пари от републиканския бюджет за ВУЗ-овете, е достатъчно, за да притъпи гнева на съсловието, от което се очаква винаги да протестира, щом нарушат правата му.

Коментари

Задължително поле