Проверяват собствениците на ТЕЦ-ове и големи ВЕИ

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверка кои са собствениците на енергийни компании у нас. Това съобщиха за „Труд” от регулатора. Причина за проверката е сигнал на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че компании от енергийния сектор се държат от офшорни фирми.

Пред „Труд” Симеонов уточни, че разполага с документи, доказващи, че действителният собственик на КонтурГлобал Марица Изток 3 е офшорна компания, регистрирана на Каймановите острови. Не виждам защо е нужна проверка, след като разполагаме с официални документи, че фирмата, която притежава компанията е регистрация в офшорна зона, коментира Симеонов.

Според него, документите са достатъчни, за да се отнеме лицензът на компанията, тъй като чл. 3 от Закона за офшорните компании забранява участие на офшорни компании в процедура по издаване на лиценз по Закона за енергетиката. Нормативният акт влезе в сила на 1 януари 2014 година и текстовете му дават срок от 6 месеца компаниите да изпълнят изискванията. Имали са цели шест месеца да спазят закона и не се го направили, заяви депутатът

По думите му с отнемането на лиценза ще отпадне и задължението на Националната електрическа компания да изкупува скъпия ток от Марица Изток 3.

Освен енергийните дружества, Комисията за енергийно и водно регулиране ще провери и собствениците на ВЕИ-централите, но само големите компании - с мощност от над 1,5 мегавата.

Експертите на КЕВР обаче нямат капацитет да извършат проверката на собствеността и може да се наложи да се обърнем и към финансовото разузнаване за изясняване собствениците, допълниха от регулатора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес