Обама: Русия не прояви готовност за по-мащабно ядрено разоръжаване

Можем да отидем по-далече в ядреното разоръжаване, но Русия не прояви готовност да направи повече. Това е заявил президентът на САЩ Барак Обама в интервю за японската медия NHK, предава "Фокус".

Обама даде интервю за NHK преди визитата си в Япония. В интервюто той говори за желанието си в света да няма ядрени оръжия и за ужасите на войната. В сряда Обама ще посети Япония, за да участва в срещата на лидерите на страните от Г7, а в петък ще направи визита в Хирошима и по този начин ще стане първият държавен глава на САЩ, който е посещавал ударения с американска атомна бомба град.

По време на интервюто Обама оценява етапа, на който се намира светът в ядреното разоръжаване. „Мисля, че направихме скромен напредък поне в това да не ставаме свидетели на огромно увеличаване на ядрените запаси. Мисля, че в големите ядрени страни се забелязва тенденция да не се създава ново въоръжение“, посочил е президентът.

„Опитах се да преговарям с Русия и по време на първия си мандат успях да договоря споразумението „Старт 2“, което намали запасите от руски и американски ядрени оръжия. Мисля, че можем да отидем и по-далече, но Русия не прояви заинтересованост да направи повече“, подчертал е още държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия