Русия е готова да се присъедини към офанзивата в Сирия

Русия е готова да се присъедини към кюрдско-арабската коалиция, която атакува "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия - Рака, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, и допълва, че страната му е координирала подкрепата, която дава на сирийските кюрди след началото на общата операция на кюрдско-арабската коалиция край Рака, предават от БНР.

От днес Русия може да започне да нанася и директни въздушни удари над радикалните ислямистки групировки в Сирия. Тя отправи предложение към САЩ заедно да предприемат тази операция, но Вашингтон се въздържа от съвместни операции с Москва.

В същото време руското министерство на отбраната опроверга информацията, че руски военни хеликоптери са свалени край Палмира, където се намират части на инженерните войски. Руското министерство на отбраната определи тази информация като слухове, разпространени от "Ислямска държава".

В последно време руски висши военни и анализатори говорят за необходимостта от пълно оттегляне от Палмира и Сирия, споделяйки, че от самото начало операцията в близкоизточната държава е била с ограничен график и време на действие и че Москва е била поканена да участва в антитерористичната операция от официалните власти в Дамаск. Според тях Сирия няма да се превърне във втори Афганистан за Русия.

Дипломатическия натиск върху Москва обаче се засилва от страна на европейските и американските дипломати, както и от ООН, в опити да се да повлияе върху президента Башар Асад, за да ограничи ударите върху сирийската въоръжена опозиция.

Посредникът на ООН по сирийската криза Стефан де Мистура обяви че разговори между опозицията и правителството в Дамаск, които се провеждаха в Женева през този месец няма да се състоят. Подобна оценка направи и руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, който отговаря за Близкия изток във дипломатическото ведомство на страната.

Коментари

Задължително поле