В УМБАЛ "Св. Марина" поставиха безкръвно сърдечни клапи на четирима пациенти

Проф. Щайгел и д-р Вълков поставиха безкръвно аортни клапи на четирима пенсионери, за които стандартната операция крие риск от мозъчни и съдови увреждания.

Щадящият метод спасява тежко болни, но у нас е много скъп

Tри жени и един мъж на възраст над 70 г. получиха шанс за нов живот, след като през артерията на краката им бяха поставени аортни клапи. Безкръвните интервенции бяха извършени от проф. Карл Щангел от берлинската болница "Шарите" и д-р Веселин Вълков от клиниката по кардиология в УМБАЛ "Св. Марина". Болницата е втората у нас, която от 3 г. прави такива щадящи операции. Те са животоспасяващи за пациенти с аортна стеноза с придружаващи заболявания или предишни интервенции, за които стандартния метод крие сериозни рискове, обясни д-р Вълков.

Безкръвното поставяне на сърдечна клапа отнема между 30 и 90 минути, като пациентът най-често е под локална упойка и се прибира у дома след 48 часа без травми на гръдния кош. Така се спестяват средства за реанимация, болнично лечение и придружители, рискът от смърт намалява до 3%, а този от инсулт - до 1,5%, изреди проф. Щангел. Въпреки това в България годишно се извършват само по около 20 такива интервенции. Лимитът е поставен от здравната каса, тъй като цената е висока - 50 000 лв. Затова и няма желаещи сами да заплатят безкръвната операция. В света тя се практикува от 2007 г.

В други евродържави като Унгария годишно така се лекуват 600 души, а само в "Шарите" те са 400-450. "Затова и цените са по-ниски, отколкото в България", коментира проф. Щангел. За изключителни си заслуги при внедряване и усвояване на най-съвременните методи на лечение в интервенционалната кардиология в УМБАЛ "Св. Марина", в четвъртък той ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор Хонорис Кауза" на Медицинския университет във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве