Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО обмислят вариант за притискане на ГЕРБ с помощ от Цветан Цветанов

Белият дом обсъжда намаляване на данъци за избягване на рецесия

Защо на някой бащи им позволяват да присъстват на раждането на детето им?

Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Зам.-кметът на Ботевград: Няма опасност за гражданите след пожара в склад за вторични суровини

Шефът на Спешния център в Сливен за смъртта на Криси: При установени нарушения ще бъдат взети мерки 

Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Криминалистът Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тръмп се шегува в Туитър – купува Гренландия без небостъргачи

Арабската коалиция нанесе удари срещу военни мишени в йеменската столица Сана

Борис Джонсън е изпратил писмо до Туск, предлага алтернативни договорки за ирландската граница

Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Туитър и Фейсбук са били използвани от Китай срещу демонстрантите в Хонконг

Наш завод ще строи бойни кораби за мисии на НАТО

Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби, които ще бъдат използвани по време на военни мисии на НАТО. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод „МТГ Делфин“ и 3 водещи в тази област европейски фирми – германската „ДИЛ Дифенс“, италианската „Леонардо/Финмеханика“ и холандската „Талес“.

Договорите бяха подписани в четвъртък в Пловдив по време на изложението за отбранителна техника „Хемус 2016“. Споразуменията са ярък пример за европейско трансгранично сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на база на доказани решения. Не не последно място ще сa оптимизираните разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.

В следващите 20 години в световен мащаб ще са нужни над 400 кораба от този клас, твърдят експерти. Затова подписаните от „МТГ Делфин“ споразумения с водещи световни фирми са стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар.

Голям интерес към проекта вече са проявили съседни държави. „Изпълнението на подобен проект у нас ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти“, смята Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТГ Делфин“.

Този наш завод е с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби. Thales Nederland е водещ производител на системи за сигурност, автоматизирани бойни информационно-управляващи системи и сензори за военни кораби. Diehl Defence пък произвежда противокорабни и зенитни управляеми ракетни системи и интелигентни амуниции на въоръжение в НАТО. Leonardo/Finmeccanica Defence Systems Division пък е водещ производител на мало и среднокалибрени корабни артилерийски установки и торпедни системи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.