Наш завод ще строи бойни кораби за мисии на НАТО

Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби, които ще бъдат използвани по време на военни мисии на НАТО. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод "МТГ Делфин" и 3 водещи в тази област европейски фирми - германската "ДИЛ Дифенс", италианската "Леонардо/Финмеханика" и холандската "Талес".

Договорите бяха подписани в четвъртък в Пловдив по време на изложението за отбранителна техника "Хемус 2016". Споразуменията са ярък пример за европейско трансгранично сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на база на доказани решения. Не не последно място ще сa оптимизираните разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.

В следващите 20 години в световен мащаб ще са нужни над 400 кораба от този клас, твърдят експерти. Затова подписаните от "МТГ Делфин" споразумения с водещи световни фирми са стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар.

Голям интерес към проекта вече са проявили съседни държави. "Изпълнението на подобен проект у нас ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти", смята Светлин Стоянов, изпълнителен директор на "МТГ Делфин".

Този наш завод е с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби. Thales Nederland е водещ производител на системи за сигурност, автоматизирани бойни информационно-управляващи системи и сензори за военни кораби. Diehl Defence пък произвежда противокорабни и зенитни управляеми ракетни системи и интелигентни амуниции на въоръжение в НАТО. Leonardo/Finmeccanica Defence Systems Division пък е водещ производител на мало и среднокалибрени корабни артилерийски установки и торпедни системи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес