Българска мюсюлманска академия ще бъде изградена в град Болгар

Изглед от град Болгар; снимка: Kremlin.ru

Историческият град Болгар, който е бил център на Волжка България, намиращ се днес в Татарстан в Русия, се превърна в център на заседанието на групата за стратегически наблюдения "Русия - ислямски свят". По време на влиятелния форум участниците разгледаха мястото, където ще бъде изградена българската мюсюлманска академия, предаде БНР.

Първият президент на този федерален руски регион Меистимар Шаймиев заяви, че властите в Казан еднакво добре финансират възстановяванвето както на град Болгар, така и на българската ислямска академия. Това е най-големият проект, който ще трябва да бъде открит през 2017 година.

Главният мюфтия на Русия Галата Таджудин Талгат, известен с доброто си отношение към България, подчерта позитивната роля на Волжка България, която преди 1427 години, приемайки доброволно исляма, се превръща в център на толерантното разбиране и отношение между Изтока и Запада. Според него днес в Близкия изток виждаме едно взаимно настройване на народите, което води до раждането на различни секти, които радикализират кризите в него и незнанието, което е в тяхната основа, и затова българската мюсюлманска академия ще спомогне за опознаването на ислямския свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят