Петролът мина 50 долара за барел за първи път от 7 месеца

Причина за по-скъпването е намаляването на нефтените резерви на САЩ

Петролът сорт “Брент” надхвърли 50 долара за първи път от седем месеца насам и достигна 50-51 долара за барел. Причина за поскъпването е новината, че нефтените резерви на САЩ са се понижили с 4,2 милиона барела до 537,1 млн. барела през седмицата до 20 май.

Барел американски лек суров петрол се търгува с 52 цента по-скъпо до 50,08 долара, което е най-високата му цена от средата на октомври 2015 г. На 2 юни във Виена ще се проведе среща на Организацията на страните износителки на петрол, за да обсъдят ситуацията на петролния пазар.

Въпреки поскъпването през последните месеци на годишна база нефтът поевтинява с 20%. Според експерти от Софийската стокова борса няма причини за повишаването на цените на горивата при търговците на дребно. Причината е, че за последната година бензинът на едро у нас е поевтинял с 15%, а дизелът - с 19 на сто.

“Бензиностанциите спекулират с ръста в цената на петрола на международните пазари, който от началото на годината е незначителен - едва с 20 долара за барел. Според мен няма логика да се вдигат цените на горивата на дребно”, заяви Антонина Белопитова, изп. директор на Софийската стокова борса:

Справка на “Труд” в сайта fuelo.net показа, че само за последния месец бензинът е поскъпнал с 0,07 лв./л (3,85%), а дизелът е нагоре с 0,10 лв./л (5,75%).

Коментари

Задължително поле