150 творби на Банкси са изложени в Рим

150 творби на Банкси са изложени в Рим в рамките на една от най-големите експозиции на най-известния британски уличен артист, предаде БНТ. Изложбата, озаглавена „Война, капитализъм и свобода" е първата, която събира такава богата колекция от негови творби в музей.

Богатата експозиция в Палацо Чипола включва произведения, собственост на частни колекционери от цял свят. Творбите са от периода 1998-2011 година. Сред изложените произведения е известното изображение „Цветохвъргачът" млад мъж със скрито от шал лице, който вместо коктейл „молотов" хвърля букет цветя. Голяма част от рисунките са виждани много рядко дори в Интернет, като в колекцията е включена дори картина, нарисувана от Банкси за един от любимите му нощни клубове с цел набиране на средства за заведението.

"Смятам, че има определена романтика в тази история - Банкси е като Робин Худ на 21-ви век. По-важна от това очарование обаче е самата му работа. Творбите му говорят на хората, те са ясни, много тематични и най-вече интелигентни", заяви Акорис Андипа, куратор на изложбата.

Въпреки, че художникът пази пълна анонимност, се смята, че е роден в Бристол през 1974-та. Банкси осъществява първата си изложба през 2001 година в Лондон. За място на събитието той избира пешеходен тунел. На 19 юли 2002 година художникът излага свои творби в Лос Анджелис , а експозицията носи наименованието „Екзистенциализъм".

През 2003 г. Бански прави подобна изложба с име „Война върху трева", в склад. Това обаче е първата музейна експозиция на най-известният уличен артист в света. Изложбата на Банкси в Рим ще продължи до 4 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства