Британски медици разбиха мита за холестерола и диетите: Яжте мазно, за да не дебелеете

Отхвърлянето на животинските мазнини и борбата за понижаване нивата на холестерола имат "катастрофални последици за здравето" на човечеството, сочи доклад на Британската асоциация за обществено здраве  и Националния форум за борба със затлъстяването, цитиран от Guardian.

Автори на доклада, който преобръща утвърдените през последните десетилетия представи за здравословното хранене, са водещи медици на Острова.

Нискомаслената диета води до това, хората да компенсират липсата на калории с въглехидрати, от които лесно се усвоява главно захарта. Това води до увеличаване на производството на инсулин в организма, а след това - и до натрупването на глюкоза, която ако не се изгори като енергия, се превръща в мазнини.

"Такова хранене само увеличава вероятността за затлъстяване и съпътстващите го заболявания", казва проф. Дейвид Хаслам, шеф на Националния форум за борба със затлъстяването.

Британските лекари призовават за връщане към класическата схема на хранене, която включва разумно количество тлъсто месо, масло, мляко и така нататък.

По-добре да се изключат нискомаслените храни, твърдят лекарите.

Здравословната храна - риба, месо, яйца, ядки, мляко - съдържа мазнини и това е една нормална диета, подчертават авторите на изследването.

"Населението е обект на 40-годишен неконтролиран експеримент, който има драстични последици", казва Йън Брум, професор в Университета в Абърдийн.

"Яжте мазнини, за да не страдате от затлъстяване", допълва той.

Коментари

Задължително поле