Турция дебне за терористи с лаптопи по летищата

Засилени мерки за сигурност и дълги опашки има по турските летища. Проверяват за терористи, и на аерогарата в столицата Анкара, както и на летищата в Измир, Бодрум и Анталия. Там властите са нащрек за терористи, които може да опитат да минат пътническия контрол с преносими компютри, заредени с експлозив, пише изданието "Миллиет", предаде БТА.

Именно такова устройство властите откриват при спецакция срещу терористи от "Ислямска държава" преди дни в град Газиантеп. За момента не е ясно какъв е мащабът на терористичната заплаха, но властите в Турция вземат превантивни мерки.

Всички, които носят лаптопи, са принуждавани да ги включват пред охранителите на летищата. Заради допълнителния контрол се образуват огромни опашки и пътниците закъсняват за полетите си. В много случаи се стигало до скандали между пътниците и охранителите.

„Технологията” за сваляне на пътнически самолет с лаптоп бомба не е нова. През февруари екстремист на групировката Шабаб успешно пренесе подобно експлозивно устройство през граничния контрол в сомалийската столица Могадишу.

Коментари

Задължително поле