Норвежци изливат 227 000 евро за повишаване на здравната култура на ромите ни

Норвежката организация CBNRM Network ще излее 226 955 евро за повишаване на здравната култура на етническите малцинства у нас, а едногодишният проект скандинавците осъществяват в партньорство с Медицински университет-Пловдив и Фондация за регионално развитие "Рома".

За целта 22 лекари от МУ-Пловдив ще заминат за Норвегия, където ще бъдат обучавани как да подхождат към пациенти от ромски произход. След завръщането си у нас 22-мата медици пък ще започнат да обучават 300 представители на етническите малцинства, за да изградят у тях мотивация и нагласи за профилактика и лечение на заболявания, които са сериозен социален проблем.

Обученията на самите роми ще се провеждат на достъпен език и с практическа насоченост в Пловдив, Кюстендил и Стара Загора. От фондация "Рома" трябва да подберат по 100 представители от тези три града, които после пък трябва да повишат здравната култура на общността в етническите махали.

Основните теми в курса са семейно планиране, превенция на ранни бракове и съюзи между близки роднини, които могат да доведат до раждане на бебе с малформации, задължителни познания за отглеждане на новородено и кърмаче и как ромите да се предпазват от СПИН и други опасни болести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве