Шефът на сигурността на Ватикана подаде оставка

Взрив от вирусен хепатит тип „А” в котленското село Градец

Старши комисар Николай Николов: Полфрийман ще бъде освободен днес, има забрана за напускане на страната

Изнасяме една трета от българското сирене Над 23 000 тона стига експортът през 2018 г.

138 катастрофи с 13 загинали са станали в Търновско за 8 месеца Ранените са 208 души

Първият скеч на 7/8 TV е за Димитър Пенев (ВИДЕО)

Плащаме двойно по-скъпо за руски газ

Xbox джойстик вече и за Apple Геймпадът е на цена от 59,95 щатски долара

Протестиращите каталунци завзеха летище в Барселона (ВИДЕО) Броят на ранените през първия ден на сблъсъците с полицията надхвърли сто

Българският представител в Съвета по култура на фондация „Микеланджело” е директорът на музей „Етър“

Президентът Радев: Само свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 16 октомври 2019

ГДБОП влезе в БФС

Над 2000 посетители ще събере форумът Innowave Summit във Варна Еврокомисарят Мария Габриел и човекът-идея Шед Симов са сред лекторите на високотехнологичната конференция

Норвежци изливат 227 000 евро за повишаване на здравната култура на ромите ни

Норвежката организация CBNRM Network ще излее 226 955 евро за повишаване на здравната култура на етническите малцинства у нас, а едногодишният проект скандинавците осъществяват в партньорство с Медицински университет-Пловдив и Фондация за регионално развитие „Рома“.

За целта 22 лекари от МУ-Пловдив ще заминат за Норвегия, където ще бъдат обучавани как да подхождат към пациенти от ромски произход. След завръщането си у нас 22-мата медици пък ще започнат да обучават 300 представители на етническите малцинства, за да изградят у тях мотивация и нагласи за профилактика и лечение на заболявания, които са сериозен социален проблем.

Обученията на самите роми ще се провеждат на достъпен език и с практическа насоченост в Пловдив, Кюстендил и Стара Загора. От фондация „Рома“ трябва да подберат по 100 представители от тези три града, които после пък трябва да повишат здравната култура на общността в етническите махали.

Основните теми в курса са семейно планиране, превенция на ранни бракове и съюзи между близки роднини, които могат да доведат до раждане на бебе с малформации, задължителни познания за отглеждане на новородено и кърмаче и как ромите да се предпазват от СПИН и други опасни болести.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.