Учени изследват начина на живот в италианско село на столетниците

Италианско село привлече интереса на учените с големия си брой дълголетници, предава БНТ. В село Ачароли живеят 1000 души, много от тях са над 100 годишни.

Ачароли се намира в южна Италия, на 70 километра от Салерно. Селото е известно с жителите си дълголетници. Много от тях са над 100-годишни и учени вече започнаха да ги изследват. Жителите на Ачароли са и в добро здраве като 94-годишния Джузепе Васоло.

Джузепе Васоло, 94-годишен жител на Ачароли: “Излизам много навън, опитвам се да си намеря нещо да правя. Работя един час в градината и прекарвам времето с жена ми”.

Джузепе казва още, че не мисли за лоши неща.

Сарваторе ди Сома, професор в университета Ла Сапиенца в Рим: “Тези старци водят активен социален живот. Живеят спокойно и се хранят със здравословни храни, с малко мазнини. Също така много се движат. Болести като Алцхаймер са много редки в тази област, докато в големите градове от нея страда всеки трети възрастен човек”.

Много от мъжете в Ачароли се изхранват като рибари. Хората тук сами си произвеждат продуктите.

Амина Федуло, 93-годишна жителка на Ачароли: “Уморително е да готвя за него, аз едва имам сили да ям”.

Антонио Васало, 101-годишен жител на Ачароли: “Защо бърбориш тези неща? Моят живот не се е променил – ям добре, спя и разговарям”.

Амина Федуло, 93-годишна жителка на Ачароли: “Чувствам се млада. Ако краката ми бяха добре, сигурна съм, че щях да мога отново да се омъжа”.

Коментари

Задължително поле