Плевнелиев се хвали с първо място в Европа за аутсорсинг. "Постижението" е заради ниските заплати

Снимка: Прессекретариата на държавния глава

"Днес България е третата най-добра дестинация в света и първа в Европа, а само преди десет години в София открихме първите офиси на аутсорсинг сектора", това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Пловдив нов център на компанията TELUS International Еurope, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът не уточни какъв е източникът на информацията. Вероятно той имаше предвид класацията на Cushman & Wakefield, в която България заема трето място по атрактивност в аутсорсинга за 2015 г., а не по големина на сектора.

В класацията страната ни е трета след Виетнам и Филипините, но позицията й се дължи на критериите "условия" (трети) и "разходи" (десети). По критерия "риск" България е на 17-о място. По ниски разходи "лидери" са страни като Ел Салвадор, Филипините, Перу, Виетнам и Малайзия. 

"За 10 години секторът създаде 33 хиляди работни места у нас. Младите хора в Пловдив намират работа в десетки компании в града, посочи държавният глава, който даде висока оценка на условията за правене на бизнес в града. 250 души са назначени до момента в новата IT компания, като до края на годината се очаква броят им да се удвои. 300 от тях ще бъдат заети в офиса на компанията в Пловдив.TELUS International е многоезичен контактен център, който предоставя висококачествени услуги за аутсорсинг на бизнес процеси. В компанията работят повече от 3000 служители в четири офиса в София, Пловдив, Букурещ и Крайова. Компанията предоставя обслужване на клиенти по цял свят на повече от 30 езика", пишат още в прессекретариата на държавния глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес