Мая Манолова в предишната си роля: "Внесе" старите условия за гласуване в чужбина в Изборния кодекс

Бившият депутат, настоящ омбудсман Мая Манолова изпрати днес до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Те бяха поискани от представители на българи в чужбина, като целта е да се възстановят отменените облекчени условия за гласуване на българските граждани в чужбина, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

С проекта на Закона за изменение и допълнение се предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.

„Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.“ мотивира се омбудсманът Мая Манолова.

„Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии“, пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая Манолова.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.

"Освен в интерес на избирателите, предлаганите правила, в частност режима на т.нар. автоматични секции (разкриват се там, където на предходни избори са гласували не по-малко 100 избиратели), е в интерес и на по-добрата и по-евтина организационно-техническа подготовка на изборния процес зад граница, защото създават предвидимост. Това е така, тъй като образуването на тези секции, техният брой и местоположение стават известни в ранен момент от предизборната подготовка - близо два месеца преди изборния ден", се посочва още в мотивите.

„Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират, както постановява и разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България“, е позицията на омбудсманът.

Пълният текст на предложенията за изменение и допълнение на Изборния кодекс, както и мотивите на омбудсмана може да видите ТУК .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика