Ердоган смята, че семейното планиране и контрацептивите не са за мюсюлманските семейства

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че семейното планиране и контрацепцията не са за мюсюлманските семейства, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Президентът на Турция заяви, че е отговорност на майките да осигурят постоянното нарастване на турското население, което от своя страна се увеличи с 1,3% през последните няколко години. Основна политика на държавния глава е увеличаване на раждаемостта в страната.

„Ще го кажа ясно... Ние трябва да увеличим броя на нашите наследници“, посочи той в реч в Истанбул, „Хората говорят за контрол на раждаемостта, за семейно планиране. Никое мюсюлманско семейство не може да разбере и приеме това".

Ердоган е баща на четири деца – две момичета и две момчета. По-рано този месец по-малката му дъщеря Сумие се омъжи за бизнесмена Селчук Байрактар. По-голямата му дъщеря Езра и съпруга на настоящия енергиен министър Берат Албайрак вече има три деца.

Ердоган неведнъж е предизвиквал критиките на феминисти и активисти за правата на жените със своите коментари за пола и семейното планиране. В изказване по повод световния ден на жената тази година той посочи, че „жената преди всичко друго е майка“. През 2014 г. той описа контролирането на раждаемостта като „предателство“, а в друг свой коментар за броя на децата в едно семейство той заяви, че „едно (дете – бел. ред.) означава самота, две означават съперничество, три означават баланс, а четири са охолство“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят