Сергей Лавров: Западът не иска силна и уверена Русия

От началото на ХХ в. Западът не бе заинтересован от силна и уверена в себе си Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за „Комсомолская правда“, предаде ТАСС, цитиран от Агенция "Крос".

Той каза, че „през цялото изминало столетие англичаните и американците правеха всичко възможно, за да не допуснат целостта на Евразия“.

Той отбеляза, че „всичко това се вписва в концепцията, която е изложил в книгата си „Голямата шахматна дъска“ Збигнев Бжежински – „да не позволим на варварите да се обединят“. Това е достатъчно показателно. Никога в историята, с много редки изключения, нашите партньори не са били искрени с нас докрай“, заяви Лавров.

На критиките, че Русия е отговорна за случващото се в Сирия, Либия и Йемен, министърът отбеляза, че „това е съзнателна линия, няма съмнение в това“.

„Коалицията в момента на практика бездейства, а в това време през турската граница продължават да преминават терористи и техника. Те явно готвят настъпление“, заяви Лавров, цитиран от "Фокус".

Лавров заяви, че позицията на страната по отношение на Турция остава непроменена – Анкара е задължена да се извини за и да компенсира унищожения руски бомбардировач.

Според руският външен министър идеите, че Русия протяга на Турция „маслинена клонка“ не е вярна.

„Ние никога не сме казвали, че ще връчим на Турция маслинена клонка или каквато и да е друга клонка“, подчерта Лавров. „Ние казахме, че Турция трябва да поднесе извинения и да компенсира загубите, нанесени в резултат на тази престъпна акция, в резултат на това военно престъпление“, категоричен бе той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия