Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

България втора в ЕС по измами с европари (обзор)

България е втора в ЕС по измами с европари, твърди доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ) за 2015 г.

Преди нас е само Румъния, а след страната ни – Унгария.

Общо засечените нередности с европроекти в България са 513 за миналата година. ОЛАФ е приключила 19 проверки в страната ни, като по 12 са издадени препоръки.

В Румъния са направени 45 проверки и са издадени 22 препоръки.

Измамите са съсредоточени предимно при земеделските субсидии.

През миналата година са заведени 37 съдебни дела заради злоупотреби с европейски средства у нас, показват още данните на ОЛАФ. По 16 от тях работата продължава, а по 21 има постановени решения. В 9 случая претенциите за злоупотреби са отхвърлени, а в 17 са потвърдени от съда.

Службата цитира конкретен случай у нас за модернизацията на завод за преработка на плодове и зеленчуци, който е получил 1,3 млн. евро от Европейския фонд за развитие на селските райони. Първоначалната информация не е дошла от България, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към ЕК. Там се усъмнили, че има манипулиране на поръчката за оборудване, и последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства.

Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване. След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания.

В целия Европейски съюз през миналата година в различни измамни схеми са били раздадени над 888 млн. евро, които трябва да бъдат възстановени в бюджета на съюза.

Джовани Кеслер, генерален секретар на ОЛАФ, посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.