България втора в ЕС по измами с европари (обзор)

България е втора в ЕС по измами с европари, твърди доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ) за 2015 г.

Преди нас е само Румъния, а след страната ни – Унгария.

Общо засечените нередности с европроекти в България са 513 за миналата година. ОЛАФ е приключила 19 проверки в страната ни, като по 12 са издадени препоръки.

В Румъния са направени 45 проверки и са издадени 22 препоръки.

Измамите са съсредоточени предимно при земеделските субсидии.

През миналата година са заведени 37 съдебни дела заради злоупотреби с европейски средства у нас, показват още данните на ОЛАФ. По 16 от тях работата продължава, а по 21 има постановени решения. В 9 случая претенциите за злоупотреби са отхвърлени, а в 17 са потвърдени от съда.

Службата цитира конкретен случай у нас за модернизацията на завод за преработка на плодове и зеленчуци, който е получил 1,3 млн. евро от Европейския фонд за развитие на селските райони. Първоначалната информация не е дошла от България, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към ЕК. Там се усъмнили, че има манипулиране на поръчката за оборудване, и последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства.

Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване. След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания.

В целия Европейски съюз през миналата година в различни измамни схеми са били раздадени над 888 млн. евро, които трябва да бъдат възстановени в бюджета на съюза.

Джовани Кеслер, генерален секретар на ОЛАФ, посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес