Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

Съсед сигнализирал за насилие над 4-годишно дете, задържан е таткото

Очакват резултатите от хистологично изследване на Стефан Данаилов

Борисов кацна в Брюксел за участието си в заседанието на Европейския съвет

България втора в ЕС по измами с европари (обзор)

България е втора в ЕС по измами с европари, твърди доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ) за 2015 г.

Преди нас е само Румъния, а след страната ни – Унгария.

Общо засечените нередности с европроекти в България са 513 за миналата година. ОЛАФ е приключила 19 проверки в страната ни, като по 12 са издадени препоръки.

В Румъния са направени 45 проверки и са издадени 22 препоръки.

Измамите са съсредоточени предимно при земеделските субсидии.

През миналата година са заведени 37 съдебни дела заради злоупотреби с европейски средства у нас, показват още данните на ОЛАФ. По 16 от тях работата продължава, а по 21 има постановени решения. В 9 случая претенциите за злоупотреби са отхвърлени, а в 17 са потвърдени от съда.

Службата цитира конкретен случай у нас за модернизацията на завод за преработка на плодове и зеленчуци, който е получил 1,3 млн. евро от Европейския фонд за развитие на селските райони. Първоначалната информация не е дошла от България, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към ЕК. Там се усъмнили, че има манипулиране на поръчката за оборудване, и последвалият анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно раздуване на цените и злоупотреба с евросредства.

Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване. След препоръките от ОЛАФ в Италия и България са в ход наказателни разследвания.

В целия Европейски съюз през миналата година в различни измамни схеми са били раздадени над 888 млн. евро, които трябва да бъдат възстановени в бюджета на съюза.

Джовани Кеслер, генерален секретар на ОЛАФ, посочва, че не смята, че в ЕС има масова корупция. Но според него рязкото увеличаване на броя на засечените измами след 2013 г. показвало, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват подобни съмнения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.