Месоядни в Грузия нападнаха веганско кафе с наденици

Консумиращи месо в грузинската столица Тбилиси нападнаха веганско кафе, въоръжени с наденици, съобщава БТВ.

В неделя вечерта десетина мъже нахлули в заведението и започнали да замерят посетителите с печени наденици и месо, но нападателите успели да избягат преди пристигането на полицията.

След инцидента от кафе „Киви” отправиха молба за обществена подкрепа и солидарност. По думите на собствениците в случая не става въпрос за глуповата шега, а за опит за сплашване от неонацисти.

Според „Киви" редовните посетители на заведението са ставали жертва на неприязънта на местни жители и преди атаката от неделя.

Като мотиви за случилото се потърпевшите изтъкнаха „начина, по който изглеждаме, музиката, която слушаме, както и фактът, че не ядем месо”, твърдят от кафе „Киви”.

В съобщение, публикувано на „Фейсбук” страницата на заведението, се подчертава, че кафенето е отявлен защитник на правата на хората с ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър) ориентация, както и на свободите и равенството между хората.

„В тези тежки времена Ви молим да ни подкрепите като посещавате кафето ни. Ще Ви бъдем много благодарни, защото по този начин ще покажете, че има хора, които не са безразлични към тези проблеми”, призовават от кафе „Киви”.

Въпреки това в социалните мрежи имало и ядливи коментари в подкрепа на нападателите.

От заведението събират дарения, с които да сложат охранителни камери в кафенето.

Експерти коментират, че инцидентът се случва в момент на засилено обществено притеснение поради ръста на крайно десни екстремисти в страната.

Коментари

Задължително поле