Исус от "Надежда" ще играе на Световното по футбол в Шотландия

Снимка: Исус, кметският наместник на кв."Надежда" Диана Делчева и сливенският треньор на младия футболист - Любомир Иванов. Тениската, която показват, е от екипа, с който националният ни тим ще участва в световното.

Радост в ромския квартал на Сливен

Исус Георгиев от сливенския ромски кв. ”Надежда” е включен в националния отбор, който ще представи България на Световното първенство по футбол за бездомни хора. 24-годишният младеж е първият жител на 15-хилядния квартал, първият и засега единствен сливенец в тима. Еуфорията в „Надежда” е голяма. Семейството на Исус е известно в квартала, родителите му са вярващи и уважавани хора. Баща му Михаил е пастор на една от евангелските църкви в гетото.

В националния тим, който носи името „Отбор на надеждата”, играят талантливи младежи от социално-неравностойните групи, от ромските квартали. Кметският наместник на сливенския „Надежда” Диана Делчева научила за отбора, свързала се със селекционера Виктор Кирков и така Исус бил поканен в София, за да проверят качествата му. „Явиха се 100-ина младежи от страната” – разказа треньорът в детската школа по футбол в Сливен Любомир Иванов. Иванов го обучавал от малък и първи забелязал неговия капацитет. „Изключително съм доволна, че момче от Сливен е включено в националния малцинствен отбор. В кв. „Надежда“ има много качествени хора, на които трябва да се даде шанс за развитие. Пожелавам успех на Исус и неговите съотборници. Хора като тях дават положителен пример и носят промяна сред общността си” – коментира кметският наместник Делчева.

На 3 юни Исус заминава за София, където ще се подготвя в продължение на месец заедно с останалите 10 играчи от отбора. В началото на юли тимът заминава за Шотландия. Световното ще се проведе от 10 до 16 юли, в него ще участват 48 мъжки и 16 дамски отбора от 51 страни.

Нашият тим ще се включи в надпреварата по покана на фондация „Homeless World Cup”. Фондацията е подкрепяна от УЕФА и ООН, всяка година организира световно първенство за бездомни и хора от неравностойните социални слоеве.

Виктор Кирков създал „Отбор на надеждата” преди 5 години. Оттогава отборът участва в това световно, през миналата година се е класирал на осмо място в конкуренция с отбори от 42 държави. Спортните деятели в Сливен се надяват, че ще продължат съвместната си работа със селекционера. „Имаме много талантливи деца!” – категоричен е треньор Иванов.

Исус е излизал и друг път зад граница. Бил е в Испания известно време, където е работил в земеделието и едновременно с това е играл в местния отбор по футбол. Сега вълненията му преди заминаването за Шотландия са големи, тъй като това световно първенство може да се окаже врата към ново бъдеще. На надпреварата ще присъстват селекционери и мениджъри, които ще търсят новите звезди на футбола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл