Скъсани тролейбусни жици и паднала контактна мрежа затвориха улица в Пловдив

Скъсани тролейбусни жици и пропадане на контактната мрежа затвориха в петък сутринта за движение на МПС-та улица "Нестор Абаджиев" в Пловдив.

Районът в близост до една от индустриалните зони в града под тепетата е отцепен и обезопасен от екипи на "Общинска охрана" и общинско предприятие "Организация и контрол на транспорта", а добрата новина е, че този път инцидентът се е разминал без пострадали. Версиите за поредния случай в Пловдив на скъсани тролейбусни жици са, че причината е преминаващ висок камион или е дело на местни вандали. "Проблемът с контактната мрежа трябва да се реши генерално за целия град, защото за всички е ясно, че обявената във финансова несъстоятелност фирма "Градски транспорт" АД не може да поддържа тролейбусната инфраструктура", коментира кметът на район "Тракия" Костадин Димитров.

Той допълни, че подобни проблеми имат и колегите му и от други райони в града под тепетата.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов дори издаде заповед за демонтиране на част от компроментираната тролейбусна контактна мрежа. От "Градски транспорт" АД оспорваха разпореждането в Административния съд, но магистратите дадоха зелена светлина за предварително изпълнение на заповедта на райкмет за премахване на опасните жици по булевардите "Шести септември", "Цар Борис Трети Обединител", "Христо Ботев" и "Васил Априлов". За да започне де факто демонтажът, трябва да бъдат намерени 300 000 лв.

Вместо тролейбуси по булевардите и улиците на Пловдив скоро може да тръгнат украински електробуси, чиито качества и предимства са били демонстрирани в Лвов пред кмета Иван Тотев и придружаваща го делегация по време на визитата им за подписване на споразумение за побратимяване на двата града. Предлаганите от украинците цени на ековозилата били с 100 000 евро по-ниски дори и от тези на произвежданите в Китай електробуси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони