Ердоган: Турция няма да отстъпи и крачка назад в операцията „Маслинова клонка“

16-годишен телефонен измамник взе 76 000 лева от баба Ученикът е задържан и отива на съд

Откриха трима чужденци в товарен автомобил на ГКПП „Капитан Петко войвода“

Сотир Цацаров: Нито един от вносителите и производители на гориво не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС

Задържаха апаш, обрал кафе-автомат в болницата в Търново

Депутати от БСП искат проверка на обществените поръчки, спечелени от убития бизнесмен Петър Христов Весела Лечева: След покушението се разбра, че за 2 години фирмите му са усвоили над 50 млн.лева

„Варненско лято“ става на 92 години Класика, джаз, фолклор и музикален театър са в афиша на новото издание

15% от престъпленията в Търговищко са извършени от тийнейджъри

Иззеха близо половин тон контрабанден тютюн в Пловдив

Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

Камион се преобърна на пътя Бяла Слатина – Кнежа

Андрей Бабиш: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България – не

Бомба избухна в златарско ателие в Бургас Версията е сплашване, не е откраднат и грам злато

Борисов и Тимерманс обсъдиха приоритетите на българското председателство

Общинският съвет на Варна реши: Без референдум за Морската градина

5 лъжливи фактa за алкохола, на които вярваме

През годините сме чували какви ли не факти за алкохола и неговото въздействие върху нашето тяло. Докато повечето от тях са верни от научна гледна точка, други спокойно могат да бъдат определени като фолклорни митове. Ето 5 от най-популярните лъжи за алкохола и консумацията му.

1. Бира се пие само след твърд алкохол

Популярното схващане – ако започнеш с по-силни питиета, ще се напиеш по-бързо и така няма да прибегнеш към любимата хмелна напитка, е един от големите митове за начина, в които трябва да консумираме алкохол. Истината е, че редът, в който приемаме опияняващите напитки, няма почти никакво значение за това до каква степен ще се напием или с какъв махмурлук ще се събудим. Важното е какво количество приемаме и за какъв период от време го правим.

2. Тъмните питиета са по-добри за здравето

Част от това схващане може да се приеме като истина, тъй като по-тъмните вина и бири имат повече повече антиоксиданти от останалите видове, но заедно с това съдържат т. нар. „замърсители“, които са страничен продукт от ферментиращия процес, придаващ цвят и вкус на тези и други напитки като уиски и ром. Проблемът с тези вещества е, че те се храносмилат по-трудно от организма и причиняват много лош махмурлук.

3. Алкохолът убива мозъчни клетки

Опияняващите питиета могат да увредят само недоразвитите мозъци, заради което е забранена тяхната употреба от деца и подрастващи. За възрастните обаче консумацията на алкохол не уврежда или убива мозъчни клетки. В най-лошия случай може да навреди върху върху концентрацията и способността за ходене в права линия. Дългосрочното пиянство от друга страна води до редица сериозно заболявания, но мозъчно увреждане не е едно от тях.

4. Ядене след пиянство ще отблъсне махмурлука

Популярното твърдение, че ако сме прекалили с алкохола, трябва стабилно да се нахраним, за съжаление си остава мит. За да притъпим ефекта на алкохола, е нужно да сме заситени, преди да започнем да пием. Наличието на храна в стомаха забавя процеса на абсорбиране на алкохол от организма, а похапването след това има минимален ефект, тъй като концентратът вече се обработва от черния дроб. Всъщност, дори може да ви накара да се почуствате още по-зле, допринасяйки за киселинния рефлукс.

5. Кафе и студен душ са лечение за всяко препиване

И двата метода за справяне с махмурлук изглеждат твърде истинни, за да се окажат неефективни, но истината е една – човешкото тяло се нуждае единствено от време, за да се пребори с алкохолното въздействие. Според проучвания на нормален човешки организъм му трябва час за преработването на една стандартна алкохолна напитка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.