Тържества в Горна Оряховица: 2-метрова торта от суджук за празника на месния деликатес

От 5 г. деликатесът на колбасарите от железничарския град се ползва от защитата на запазено географско указание в ЕС. Снимки Веселина Ангелова

Сцена на тридневните изяви по традиция бе парк “Градска градина”

Организатори бяха общината и фирмите “Боби”, “Родопа 96” и “Стефанов - Иван Стефанов”

Двуметрова торта от суджук с тегло 10 кг бе една от многобройните атракции на десетото издание на Празника на горнооряховския деликатес в железничарския град.

С много музика, кулинарни игри, забавления и изненади бе изпълнена програмата, посветена на месния деликатес. Тържествата с цвъртящи скари и леещи се бира и вино продължиха от 3 до 5 юни. Местни месопроизводители бяха осигурили 4 тона суров и сушен суджук. Сцена на тридневните празнични изяви по традиция бе парк “Градска градина”.

Всяка година гостите на празника и почитателите на горнооряховския суджук от цялата страна се увеличават. За всичките си издания през годините проявата е посетена от над 50 000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира.

Празникът стартира в петък с изпълненията на участниците в ХІХ регионален преглед на старата градска песен “Божури”. След тях на сцената се качи фолклорният изпълнител Здравко Мандаджиев. Градското веселие продължи с концерт на Цветелина Добрева.

Точно в 11 ч в събота кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и министърът на земеделието и храните Десислава Танева дадоха официален старт на юбилейното издание на Празника на колбасарския деликатес. На откриването присъстваха още зам.-председателят на парламента Иван Иванов, народните представители инж. Клавдия Григорова-Ганчева и Камен Костадинов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметове и председатели на общински съвети на съседни общини, много гости.

Организатори на Празника на горнооряховския суджук пък бяха община Горна Оряховица и фирмите “Боби”, “Родопа 96” и “Стефанов - Иван Стефанов”.

“На 27 май 2007 г. община Горна Оряховица и Историческият музей поставиха началото на единствения по рода си празник. Той даде възможност на много хора да се насладят на вкуса на горнооряховския суджук, като през годините партньори в реализацията на празника са музеят и сдружение “Раховец 2007”. С общи усилия празникът придоби национален мащаб. От 2012 до 2014 г. той бе част от проект по ОП “Регионално развитие”, което спомогна да намерим нови партньори и да привлечем към събитието младите хора. През 2015 г. в музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския суджук. Идеята ни е да съхраним традицията и да я предадем на бъдещите поколения”, каза при официалното откриване на празника кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

“Пожелавам на местните производители успехи и да осъзнават винаги отговорността на това какво означава регистрирането на географско указание - да няма никога компромис с качеството и рецептата, защото всичко това може да навреди първо на тях и после на региона. Горнооряховският суджук е най-известният месен продукт в България, пожелавам по-голямо производство. Пожелавам и инициатива за участие в промоционалните програми, на които през тази година Европейската комисия увеличи бюджета на 111 млн. евро. Пожелавам повече потребители”, каза министър Танева.

Точно за официалното откриване на празника над парк “Градска градина” се изля проливен дъжд, но дори и той не успя да помрачи доброто настроение на всички, дошли да се забавляват.

Програмата продължи с изпълнения на самодейни състави. През целия ден в Градската градина се разиграваха кулинарни надпревари, викторини, суджукарско надиграване. Раздадени бяха много награди. Интерес предизвика кулинарното шоу на MAGGI, както и VІІ национален фестивал на фолклорните танцови клубове и групи “Фолклорна броеница” при народно читалище “Братя Грънчарови - 2002” в Горна Оряховица.

Вечерта в събота стотици се стекоха за концерта на Орхан Мурад. На 5 юни на сцената се изявиха самодейни състави, изпълнителите от оркестър “Експрес бенд” и певицата Нелина.

Празникът на горнооряховския суджук завърши в неделя късно вечерта с пищни илюминации.

Проста рецепта, но от векове

Тайната е в сушенето, и по-точно в местния климат - сух студен въздух и слаби въздушни течения от септември до май. Благодарение на теченията се образува и специфична благородна плесен на деликатеса.

Днес всички тези специфики вече не зависят от климата и неговите неочаквани обрати и се постигат в климатизирани сушилни. В резултат на вековната си история обаче суджукът е един от най-прочутите български продукти в Европа. 30-40% от продукцията се изнася в ЕС.

От 5 г деликатесът на колбасарите от железничарския град се ползва от защитата на запазено географско указание в ЕС. И може да се произвежда само в Горна Оряховица.

Сертификатът бе извоюван от сдружение “Раховец”, което обединява три колбасарски фирми - “Родопа-Горна Оряховица-96”, “Р. А.-03-Боби” и “Стефмарк-Стефан Марков”. “Да го спечелим ни костваше огромни усилия, средства и време”, казва д-р Иван Петров, отговорник по производството в “Родопа 96”.

Суджукът, който се предлага сега, е същият като този, приготвян преди 2-3 века. Технологията е идентична. Запазени са част от ръчните манипулации. Месото се пълни в естествени черва, връзването е ръчно с канап, а съхненето - на дървени пръти. Горнооряховският суджук се произвежда само от говеждо месо. Мръвките се смилат и се объркват с подправки - кимион, черен пипер, чубрица. Добавят се сол и захар, малко селитра, която поддържа червения цвят на месото и го прави по-трайно. Не се използват консерванти, подобрители и оцветители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони