Избори по съседски

В Румъния въведоха жестоки ограничения - кандидатите нямаха право да харчат повече от 35 хил. евро по време на кампанията

„Щастие с пари не се купува.“ Поговорката придоби особена популярност в Румъния. Нов закон постави строги ограничения на управниците в северната ни съседка. По време на кампанията за местните избори тази година кандидатите за кметове нямаха право да похарчат повече от 35 000 евро. За сравнение през 2012 г. горната граница беше 1,6 милиона евро, или 45 пъти повече.

„Идеята е да има чисти и честни избори. Политиците да преосмислят поведението си. Да разчитат повече на идеите си и на директния контакт с хората“, коментира политическият анализатор Андрей Кристиан.

И така, билбордовете с размер на 10-етажна сграда останаха в миналото. Подобно на запалките, химикалките, ключодържателите, чашите, тениските, якетата, дъждобраните с партийни емблеми. И митингите с балони и фойерверки. И пакетите със захар и брашно. Законът е категоричен - който прави изборни подаръци или дръзва да извади шпага (една от шестте думи за „подкуп“, „рушвет“ в Румъния), ще плати солено или ще се озове зад решетките.

В навечерието на местния вот кандидатите за кметове, общински и окръжни съветници се дуелираха по телевизията или отправяха силни послания, но от малки трибуни 30 на 50 см - разрешеният размер за предизборни плакати.

Кандидатът за сектор 4 в Букурещ Овидиу Зара от Партия „Либерално движение“ се открои с прямота: „Всичко, за което са те излъгали, всичко, което са ти откраднали, аз ти го обещавам.“ За лоялните клиенти на една местна тоалетна екипът на Никушор Дан от Движение „Обединени ще спасим Букурещ“ подготви плакати с призив: „Вместо да се стискаш, по-добре се освободи.“

Доста по-тривиални бяха плакатите, на които се натъкнах в центъра на румънската столица - „Сила и кураж“, „Събуди се“, „Осмели се“, „Без политика“, „Без компромиси“, „Вместо те да крадат, гласувай ти“.

„За никого няма да гласувам. Всички са марионетки, всички са мафиоти. Всички са корумпирани“, сподели шофьорът на такси Кристиан, докато минавахме край сградата на Министерския съвет. „Минималната заплата в Румъния е 450 лв. Да беше поне 600. Парите не стигат за нищо. Как да обясня на детето, като няма какво да му сложа в чинията! При Чаушеску беше много по-добре. Всичко, което виждате, е направено от него.“

Дали Кристиан ще гласува за Николае Чаушеску - съименик на покойния комунистически диктатор, който е механик на водна помпа и е в листата на Социалдемократическата партия за общинския съвет в Побору? Едва ли. Но едно е сигурно. Провалът на партийните лидери в северната ни съседка подхранва апатията. Особено след като либералите не успяха да номинират популярен кандидат за столицата. Социалдемократите бяха и са в по-добри позиции. Това се доказа и от резултатите, обявени късно в неделя вечерта. Кандидатката на СДП Габриела Вранчану Фиря спечели кметския пост в Букурещ и вече празнуваше с цуйка или шампанско. По време на кампанията тя насочи вниманието към актуални въпроси, свързани с автомобилния трафик и болниците. Без да е оригинална и харизматична, тя стана първата жена кмет на румънската столица.

Проучванията даваха добър резултат и за независимия Никушор Дан. На него се довериха разочарованите от големите партии, жителите на големите градове, представители на поколението на посткомунизма. Г-н Дан не е силен лидер, но е израз на необходимостта от трета политическа сила. Дали такава ще изгрее на небосклона отвъд Дунава, ще разберем наесен, когато в Румъния ще се проведат парламентарни избори. А дотогава боричкането между СДП и НЛП ще продължи. „Липсва „политически локомотив“, какъвто беше Траян Бъсеску за демократ-либералите или Йон Илиеску за социалистите през 90-те години“, споделя журналистът Калин Космачук.

Рейтингът на президента Клаус Йоханис тръгна надолу, клати се и премиерското кресло на Дачиан Чолош. Изглежда политическото лято в Румъния както винаги ще бъде горещо.

За първи път без право на балотаж

Кандидатката на социалдемократите и Националния съюз за прогрес на Румъния Габриела Фиря печели местните избори в Букурещ с над 40 на сто от гласовете. Тази година за първи път изборите се състояха само в един тур без право на балотаж и Фиря се възползва от това.

Румънската столица бе управлявана от временен кмет, откакто досегашният Сорин Опреску бе арестуван миналата година по подозрения за корупция.

*Авторката е водеща в телевизия Bulgaria ON AIR. Следи от години политическата и икономическата ситуация в Румъния. Преводач е на автобиографичната книга на румънския президент Клаус Йоханис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари