Полк. Славчо Велков: Оръжия за Близкия Изток се товарят на правителствената стоянка на летище София

„Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка”, обяви експертът по сигурността полк. Славчо Велков пред БТВ.

От видеоклип, разпространен в интернет, става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия, но представителите на фирмата отазаха да коментират.

„Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане”, допълни още Славчо Велков.

Той обясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток, не са държавни, а частни. „Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост на товара по документи и реално натовареното”, обясни Велков.

„От есента на 2014 г. до април тази година български фирми са изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество”, поясни още Велков.

Той смята, че опасност може да произтече, само ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България.

„Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България”, допълни Велков.

„Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг”, допълни експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини