Рибари заплашват с 300 лодки да блокират пътя за Калиакра

Снимка: Кръстина Маринова

Очакваната среща с представители на МОСВ за загражденията и забраната за достъп до плажа в Болата не успокои духовете. Хората от Българево, чийто поминък е заплашен от наложеното миналата седмица табу за автомобили до емблематичния залив на Север успяха да се преборят само за временната му отмяна. В препълнената зала на читалището в селото да чуят мнението на местните дойдоха зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, Мирослав Калугеров, шеф на дирекция " Национална служба за защита на природата", областният управител на Добрич Детелина Николова и кметът на Каварна Нина Ставрева. "Няма да има заграждения, докато не се намери решение на проблема ", увери зам.-министър Малинов. Според него трябва да се потърси балансът между интересите на хората и опазване на природната среда в местността Болата, която е част от национален природен резерват. Напрежението пламна миналата седмица, когато МОСВ разпореди да се забрани достъпът на автомобили до плажа и бяха поставени бетонни заграждения, които местните веднага изтръгнаха оттам с трактори. Защото рибари и летовници трябва да бият над 3 км пеш по пътя до морето.

Проблемът е изкуствено създаден при това точно срещу началото на летния сезон, категорични са българевци, чийто основен поминък е селският туризъм и рибарлъкът. Според тях има големи бизнес интереси , които искат да сложат ръка на залива и да го застроят. Местните припомнят, че столични тузари често са идвали през годините с хеликоптери на екзотичния плаж. Ако не се намери трайно решение за достъпа до морето, ще блокираме с над 300 лодки пътя за Калиакра, закани се Виктор Лучиянов от местната рибарска общност. Плажът на Болата е единствен за хората в Българево, където има вече няколко семейни хотела и къщи за гости, припомни кметът Георги Георгиев. С летовниците и гости Българево надхвърля 2500 през сезона.

На срещата стана ясно, че през 2004 г. тогавашният министър на околната среда и водите Джевджет Чакъров е издал заповед плажът на Болата да влезе в територията на природния резерват. Някой има интерес да се сети за тази заповед сега и да не ни пускат да припарим там, подозират местните. Брегът е изключителна държавна собственост, не може да се продава и застроява, увериха представителите на МОСВ.Но това не успокои хората, решили изкъсо да следят какво ще се случи оттук нататък и да протестират докато трайно не се отмени забраната.Вече има изпратена подписка до МОСВ, която електронно се е събирала от фенове на плажа не само в страната, но и от САЩ, Холандия, Англия. Предстои нова среща с местните жители и създаване на работна група за решаване на проблема.

Заливът е обявен за защитен природен парк за водоплаващи птици. От 2013 г. Болата е пълноправен член в клуба на "Най-красивите заливи на света".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони